tisdag 12 mars 2019

Dills chefskock öppnar egen restaurang i Egilsstaðir

Efter bara två år miste Dill den enda Michelinstjärna som någonsin tilldelats en isländsk restaurang. Men nedgraderingen är bara en i raden av motgångar för Dills ägare. Äventyret med att driva restaurangen på Hótel Holt i Reykjavík varade bara i ett halvår. Och köksmästaren Kári Þorsteinsson flyttar nu till Egilsstaðir för att öppna eget.

Året var 2009 när restaurangen Dill öppnades i Norræna húsið i Reykjavík. Bakom initiativet stod köksmästaren Gunnar Karl Gíslason och sommelieren Ólafur Örn Ólafsson. Här gick de i bräschen för en modern typ av nordisk matlagning med fokus på isländska råvaror.

Tre år senare flyttade Dill till lokaler på Hverfisgata i centrala Reykjavík. Här växte ambitionerna snabbt. Och 2017 gav de resultat. Dill fick då sin första Michelinstjärna - och blev då också den första isländska restaurangen någonsin som belönats med utmärkelsen. Dessutom utsågs Dill av White Guide Nordic till landets bästa restaurang.

Dill lyckades behålla sin stjärna i två år. Men när årets Michelinguide släpptes var Dill borta. Restaurangen lyckades inte försvara sin stjärna ännu ett år.

Beslutet kom knappast som en chock för personer med insyn i branschen. Dill har den senaste tiden stött på en rad motgångar. Även om det i regel har varit fullbokat i restaurangen har ekonomin varit ett bekymmer. Den starka isländska kronan har framför allt påverkat andra matställen som kontrolleras av samma ägare.

Det var Gunnar Karl Gíslason som låg bakom den första stjärnan till Dill. När han 2017 flyttade till New York tog Ragnar Eiríksson över som köksmästare. Han blev bara kvar på jobbet inom ett år. När Ragnar Eiríksson slutade för att basa över nya restaurangen Holt på Hótel Holt och lämnade över till Kári Þorsteinsson.

Satsningen på en ny restaurang på ett av Reykjavíks mest anrika hotell var en stor satsning för ägargruppen. I samma koncern ingår bland annat Kex Hostel och Systir, den restaurang som nyligen ersatte det namnlösa pizzastället på Hverfisgata 12.

Det fanns förhoppningar om att Holt på sikt skulle kunna aspirera på en Michelinstjärna. Men turister som håller hårdare i plånböckerna har gjort det svårare att etablera nya restauranger. Efter bara ett halvår gick Holt i graven. Intresset från kunderna var alldeles svagt för att restaurangen skulle gå runt.

Nu blir Kári Þorsteinsson den tredje kökschefen på två år som lämnar Dill. Han flyttar nu till Egilsstaðir för att öppna en restaurang i stadens äldsta hus byggt 1944. Här fanns tidigare Kaffi Nielsen - ett matställe som de senaste åren bara varit öppet under somrarna. I en platsannons framgår att den nya restaurangen söker personal som kan börja den 1 maj i år.

Kári Þorsteinsson säger till RÚV att restaurangmarknaden i Reykjavík är tuff. Samtidigt längtade han själv efter en förändring. Östra Island lockar genom råvaror typiska för regionen och växande turism:
"Det finns mycket råvaror i öster som man kan använda. Allt vilt finns i öster. Allt som man behöver och nära ner till fjorden så det är nära till god fisk och annat från havet. Vilda bär och örter. Allt finns där så jag kommer att använda det så gott jag kan."
Han flyttar till Egilsstaðir nu i mars tillsammans med hustrun Sólveig Bjarnadóttir. De har då två månader på sig till premiären. Beslutet tog han innan det blev känt att Dill förlorade Michelinstjärnan.

Här kan du läsa mer om Dill.