onsdag 27 mars 2019

Får inte förbjuda turer till flygplansvrak på Sólheimasandur

Markägarna får inte stoppa en konkurrent som hyr ut cyklar till turister som vill besöka flygplansvraket på Sólheimasandur. Själva ordnar de turer till vraket med fyrhjulingar. Inför Héraðsdómur Suðurlands hävdade markägarna att cyklarna kunde störa, utgöra en fara och hota naturen. Men domstolen håller inte med.

Den 21 november 1973 tvingades en Douglas Dakota C-117 från den amerikanska flottan nödlanda på Sólheimasandur väster om Vík í Mýrdal på den isländska sydkusten. Bägge motorerna hade då stannat efter problem med isbildning. Ingen av de sju ombord skadades allvarligt i nödlandningen.

De amerikanska styrkorna tänkte först bärga hela planet. Men när det visade sig att flygplanet var för skadat för att kunna lyfta valde de i stället att plocka bort vingar, motorer och teknisk utrustning. Kroppen blev kvar på stranden.

De senaste åren har flygplansvraket blivit en mycket populär turistattraktion. Markägarna tillåter inte längre att besökare kör hela vägen fram till vraket. De har spärrat av nedfarten som ligger alldeles intill ringvägen. Där har Vegagerðin anlagt en parkering. Från parkeringsplatsen är det ungefär en halvtimmes promenad till vraket.

Arcanum - ett turismföretag som bland annat ordnar klättringar och vandringar upp på Sólheimajökull och Mýrdalsjökull - har börjat köra besökare till vraket och tillbaka. Utflykten till flygplansvraket ingår i en timslång tur med fyrhjuling som kostar 18 990 isländska kronor per person.

Ett billigare sätt att ta sig till vraket - för den som inte vill gå - är att hyra en cykel genom Arcanum, ett turismföretag som inte är delägare av marken.

Arcanum har inte välkomnat konkurrensen. I augusti förra året vände sig företaget till sysslomannen i Suðurland för att stoppa Tröllaferðir. Arcanum hävdade att Tröllaferðirs cykeluthyrning var störande, att cyklarna riskerade att förstöra känslig natur och att cyklisterna på vägen mot vraket utgjorde en olycksrisk.

Dessutom vände sig Arcanum mot att Tröllaferðir inte hade haft samråd med ägarna innan de började arrangera turer till flygplansvraket på Sólheimasandur.

Tröllaferðir tog strid mot samtliga påståenden. Företaget hävdade att de hade kontaktat markägarna. Och Tröllaferðir bestred att cyklisterna skulle störa, orsaka skador eller utgöra en fara. Inte minst tyckte Tröllaferðir att det var underligt att deras cyklar skulle hota naturen samtidigt som Arcanums fyrhjulingar inte skulle anses göra det.

Héraðsdómur Suðurlands säger nej till Arcanums krav. Domstolen säger visserligen att ord står mot ord när det gäller samrådet. Men Arcanum har ingen rätt att stoppa Tröllaferðis cykelturer. Eftersom området inte är detaljplanerat har vem som helst rätt att röra sig på marken. Undantag får bara göras om verksamheten kan förstöra för dem som nyttjar landet - men något sådant anser inte domstolen att Arcanum har kunnat visa.

Nederlaget i domstol innebär dessutom att Arcanum måste ersätta Tröllaferðir med 700 000 isländska kronor i rättegångskostnader.

Här kan du läsa mer om hur det amerikanska flygplanet nödlandade på Sólheimasandur och här kan du läsa domen i sin helhet.