onsdag 13 mars 2019

Fjaðrárgljúfur hålls stängt ända till 1 juni

Två veckor räcker inte för att Fjaðrárgljúfur ska återhämta sig. Umhverfisstofnun stänger nu platsen för alla besökare ända fram till den 1 juni. Skälet är att gångstigarna och växtligheten är i lika dåligt skick som när myndigheten tog beslutet att stänga platsen. Umhverfisstofnun hoppas få pengar till att kunna förbättra stigarna vid Fjaðrárgljúfur.

Förra året stängde Umhverfisstofnun både Skógaheiði ovanför Skógafoss och Fjaðrárgljúfur för besökare. En vinter utan tjäle och med riklig nederbörd hade stigarna förvandlats till lervälling. För att undvika leran gick många besökare i stället vid sidan om stigarna - med omfattande skador på växtligheten som följd.

Mönstret upprepades i år. Skógaheiði stängdes den 22 februari. Fem dagar senare var det dags för Fjaðrárgljúfur.

Stängningen av Skógaheiði har redan förlängts till den 1 juni. Nu tar Umhverfisstofnun samma beslut om Fjaðrárgljúfur. För att skydda naturen hålls bägge platserna stängda för samtliga besökare i ytterligare två och en halv månad.

Fjaðrárgljúfur kan dock komma att öppnas tidigare. Men då får det inte finnas någon risk för ytterligare skador. Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Umhverfisstofnun har nu begärt pengar för att kunna bygga nya stigar vid både Skógaheiði och Fjaðrárgljúfur.

Här kan du läsa mer om stängningen av Fjaðrárgljúfur och Skógaheiði.