onsdag 13 mars 2019

Gifta islänningar med höga inkomster oftare lyckliga

Islänningar som har höga inkomster och som är sambor eller gifta betraktar sig oftare som lyckliga. Mer sällan är det låginkomsttagare och ensamstående som uppger att de är lyckliga. Men en majoritet av islänningarna känner sig lyckliga. Och bara var hundrade är riktigt olycklig. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

I fem år har Maskína låtit islänningar sätta betyg på sin egen livssituation. En tia betyder att personen känner sig mycket lycklig medan en etta innebär att personen är mycket olycklig. Svaren delas in i grupperna 0 till 6 (personer som är olyckliga eller neutrala), 7 till 8 (ganska lyckliga) och 9 till 10 (mycket lyckliga).

Under de fem år som undersökningen genomförts har synen på lycka varit stabil. Förändringarna har varit små. Det högsta snittet var 7,74 i december förra året. När den senaste undersökningen utfördes i januari i år hade medelvärdet sjunkit till 7,47.

En klar majoritet av islänningarna svarar att de känner sig lyckliga. Hela 25 procent sätter betyget 9 eller 10 medan 53,6 procent ger siffran 7 eller 8. Bara 21,4 procent rankar sin lycka mellan 0 och 6.

Det är 7,5 procent som anser sig ha toppat lyckan och väljer betyget 10. I botten är det 0,4 procent som känner sig djupt olyckliga och sätter betyget 0.

Skillnaderna är tydliga mellan olika grupper. Lite lyckligare är kvinnor, islänningar som har fyllt 60 år och personer som har högskoleutbildning. I allmänhet är män, islänningar i åldern 18 till 29 år och personer som enbart har grundskoleutbildning mindre lyckliga.

Men de riktigt stora skillnaderna gäller inkomster och civilstånd. Hela 33,4 procent av de islänningar som har en månadsinkomst på 1,2 miljoner isländska kronor eller mer är mycket lyckliga. Motsvarande siffra för dem som tjänar mindre än 400 000 kronor i månaden är 11,4 procent.

Toppbetyg ger också 29,7 procent av de islänningar som är gifta eller sambor. Men en nia eller en tia ger bara 11,2 procent av singlarna och 11,1 procent av frånskilda och änkor samt änklingar.

Familjesituationen sätter även den sina spår. Nöjdast är vuxna som har tre barn eller fler. Där svarar 40,7 procent att de är mycket lyckliga. Samma känsla har endast 15 procent av singelhushållen.

Dessutom finns stora skillnader mellan partisympatier. Lyckligast är Folkets partis sympatisörer. Hela 42,3 procent uppger att de är mycket lyckliga. Samma känsla har bara 13,6 procent av Piratpartiets väljare.

Olyckligast är Centerpartiets sympatisörer. Där sätter 32,9 procent ett betyg mellan 0 och 6. Bara 12,3 procent av Självständighetspartiets väljare ger samma betyg.