måndag 25 mars 2019

Icelandair drar sig ur igen - vill inte ta över Wow Air

Icelandair bryter förhandlingarna med Wow Air. Det krisande flygbolagets situation gör att Icelandair inte vill ta över Wow Air. Nu förhandlar Wow Air med fordringsägare för att hitta en lösning. Målet är att deras krav ska omvandlas till aktier. Om även dessa förhandlingar misslyckas riskerar Wow Air konkurs. Redan i dag måste bolaget betala 150 miljoner isländska kronor.

Krisen för Wow Air blir allt djupare. Icelandair meddelade i går att bolaget avbryter förhandlingarna med Wow Air. De senaste dagarna har flera olika lösningar diskuterats - från ett övertagande av hela Wow Air till köp av delar av bolaget. I slutändan valde Icelandair alltså att lämna förhandlingsbordet.

Icelandair uppger i ett pressmeddelande att det inte blir någon affär. Det är andra gången Icelandair drar sig ur förhandlingar med Wow Air. I höstas fördes förhandlingar mellan de två bolagen. Icelandair ansåg dock att konkurrentens ekonomi var för dålig och medförde för många risker.

Efter avhoppet vände sig Wow Air till Indigo Partners. De förhandlingarna pågick i månader - men i torsdags avbröts de av Indigo Partners utan resultat. Wow Air vände sig då åter till Icelandair. Då hade redan informella samtal förts mellan parterna i ett par veckor.

Det spekulerades i att Icelandairs intresse för Wow Air kunde ha förändrats. Icelandair har just nu tre flygplan av typen Boeing 737 Max 8 på marken på grund av det flygförbud som utfärdades efter kraschen med ett flygplan av samma typ i Etiopien. Ytterligare sex exemplar av modeller som belagts med flygförbud skulle tas i drift under våren.

Wow Air använder Airbus och skulle därför inte drabbas av ett långvarigt flygstopp. Samtidigt använder sig Icelandair enbart av Boeing. Och de senaste dagarna har det kommit uppgifter om att Boeing varit på väg att slutföra de förändringar som kan leda till att de stoppade modellerna åter får användas.

Bogi Nils Bogason, vd för Icelandair, säger till RÚV att bolaget återupptog förhandlingarna med Wow Air eftersom förutsättningarna hade förändrats. Men riskerna för Icelandairs del var för stora för att det skulle kunna bli aktuellt att ta över delar av eller hela verksamheten:
"Efter noggrann granskning de senaste dagarna bedömer vi läget som så att Wows drift och ekonomiska situation är sådan att det inte vore värt risken att fortsätta. ... Vi tittade i praktiken på alla scenarier, om vi kunde skapa värde för vårt bolag i samarbete med Wow Air. Detta var resultatet."
Exakt hur djup krisen är för Wow Air är inte känt. Men Túristi berättar att Wow Air den senaste tiden alltid haft ett plan på marken i Keflavík. Det planet ska - trots att hela flottan är leasad - utgöra en garanti för flygplatsbolaget Isavia om Wow Air skulle gå i konkurs. Wow Air har nämligen enligt Morgunblaðið samlat på sig 1,8 miljarder isländska kronor i obetalda flygplatsavgifter.

Under 2017 gjorde Wow Air en förlust på 2,3 miljarder isländska kronor. Bolaget har ännu inte offentliggjort något bokslut för 2018. Enligt Túristi ska dock förlusterna ha uppgått till närmare 20 miljarder. Som jämförelse gjorde Icelandair en förlust på 6,7 miljarder.

Redan i dag kan frågan om det finns några pengar kvar i Wow Airs kassa besvaras. Bolaget har en avbetalning på 150 miljoner som förfaller i dag. Och efter den väntar personalens löner. Grundaren och vd:n Skúli Mogensen säger till RÚV att många anställda ska ha erbjudit sig att avstå från lön i utbyte mot aktier.

Wow Air förhandlar nu med fordringsägare om att omvandla fordringar till aktiekapital. Bolaget uppger i ett pressmeddelande att förhandlingarna är långt gångna. Syftet är att skapa långsiktig trygghet för Wow Air. Ett besked om förhandlingarna är att vänta under dagen.

I ett första skede handlar det enligt Fréttablaðið om att få in 30 miljoner dollar, alltså omkring 3,6 miljarder isländska kronor. De pengarna kan hålla Wow Air i luften ett tag framöver i väntan på mer kapital. Skúli Mogensen uppges vara beredd att släppa ifrån sig stora aktieposter för att rädda bolaget.

En källa uppger för Morgunblaðið att det inte behövs mycket kapital för att vända utvecklingen. Målet är att skriva av skulder och bjuda ut 51 procent av Wow Air till försäljning.

En annan fråga är hur exempelvis Isavia ska hantera Wow Airs situation. Om bolaget - som är statligt - går med på att skriva av skulder kan det betraktas som gynnande av Wow Air gentemot Icelandair. Dessutom har regeringen hittills sagt nej till olika typer av statliga garantier.

Fyra ministrar - statsminister Katrín Jakobsdóttir, finansminister Bjarni Benediktsson, kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson och turismminister Þórdís Kolbrún Gylfadóttir Reykfjörð - träffade i går företrädare för både Icelandair och Wow Air. På plats under ett möte i regeringskansliet i Reykjavík i går var också Michael Ridley, som var en av de rådgivare från J.P. Morgan som kallades till Island av regeringen i samband med finanskraschen hösten 2008.

Wow Air har på olika sätt försökt få staten att ge garantier. I helgen presenterades en rapport utförd av Reykjavík Economics på uppdrag av flygbolaget. Slutsatsen var att en konkurs för Wow Air skulle kunna leda till att Islands bnp skulle kunna minska med upp till 2,7 procent i år. Dessutom skulle upp till 4 000 jobb vara hotade samtidigt som kronans värde sannolikt skulle sjunka avsevärt.

Osäkerheten kring Wow Air präglar regeringens arbete på flera sätt. När den finanspolitiska planen för 2020 till 2024 presenterades i lördags var just många frågetecken inom turistindustrin något som enligt Bjarni Benediktsson gjorde läget svårbedömt.

Här kan du läsa mer om krisen för Wow Air.