söndag 31 mars 2019

Inga Sæland bildar kör för politiker och personal i alltinget

De sjunger knappast i samma ton som ledamöter. Men nu vill Folkets partis ledare Inga Sæland att alltingets ledamöter och anställda ska sjunga i harmoni på fritiden. Hennes förhoppning är att medlemmarna ska uppträda på olika firanden. Redan har ett trettiotal anslutit sig till Inga Sælands kör, skriver Fréttablaðið.

Alltinget fortsätter att vara en av Islands minst betrodda institutioner. Och de senaste månaderna har varit ovanligt turbulenta. Inga Sæland, ledare för Folkets parti, hamnade ofrivilligt i centrum för den största stormen.

I november träffades fyra ledamöter från Centerpartiet och två från Folkets parti på baren Klaustur i Reykjavík. Under kvällen hånade och kränkte de kvinnor och olika minoritetsgrupper. Centerpartisterna försökte värva de två ledamöterna från Folkets parti. Flera av deltagarna använde grova könsord när de talade om Inga Sæland.

Hon svarade med att se till så att partistyrelsen sparkade ut Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason. Senare anslöt de sig till Centerpartiet.

Nu vill Inga Sæland skapa bättre stämning i alltinget. I veckan grundade hon en kör där ledamöter och anställda kan bli medlemmar. Hon säger i Fréttablaðið att ett trettiotal redan har anslutit sig till kören:
"För mig är alla i tinget i lika och jag beter mig på samma sätt mot alla - oavsett om de är ledamöter, ministrar eller tingets allmänna anställda. Därför är alla välkomna att delta i tingkören och vi ska sjunga tillsammans för att få mer glädje i livet. ... Jag tror också att detta kan skapa en positiv stämning i tinget."
Inga Sæland känner inte till någon liknande kör i något annat land. Sång är dock ingen nyhet för henne. Redan 1991 vann hon det isländska mästerskapet i karaoke. Hon hade också stora framgångar i den isländska versionen av talangsåpan X-Factor. Inga Sæland säger i Fréttablaðið att vissa inte är lika bekväma med att sjunga - men det ska inte bli något problem:
"Det som betyder mest är att vara med och om du vill vara en lagmedlem så kan du bara röra på läpparna och följa med. För mig är det viktigast bara att träffas och ha kul ihop."
Margrét Pálmadóttir har fått i uppdrag av Inga Sæland att leda kören. Hennes tanke är att kören ska uppträda på olika tillställningar och firanden - till exempel på nationaldagsfirandet den 17 juni.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur och konsekvenserna för Folkets parti.