lördag 2 mars 2019

Island tror på seger för Hatari i melodifestivalen i kväll


Hatari är favorit till segern i Söngvakeppni sjónvarpsins i kväll med Hatrið mun sigra. Fyra av tio tänker rösta på just Hatari - och varannan islänning tror att gruppen är den hetaste kandidaten till att bli Islands representant i Eurovision Song Contest. Andrahandsfavorit är Friðrik Ómar. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Med Hatrið mun sigra, en hyllning till hatet, gick Hatari vidare till finalen i Söngvakeppni sjónvarpsins, den isländska melodifestivalen. Inför kvällens avgörande har Hatari ständigt gett upphov till nya rubriker i medierna. Det har skett genom en rad spektakulära utspel samtidigt som flera kristna och konservativa debattörer rasat mot gruppen.

Men Hatari är alltså favorit till segern. Det är 37,2 procent som tänker lägga sin röst på Hatrið mun sigra i kväll. Därefter följer Hvað ef ég get ekki elskað med Friðrik Ómar med 23,5 procent, Mama said med Kristina Bærendsen med 11,2 procent, Hera Björk med Moving on med 4,1 procent och Tara Mobee med Fighting for love med 3,3 procent. Resterande 20,7 procent har inte bestämt sig.

Hatari är särskilt populära bland män, singlar, höginkomsttagare, islänningar i åldern 40 till 49 år, boende i Reykjavíks kranskommuner. Friðrik Ómar går hem bättre hos kvinnor och islänningar som har fyllt 60 år.

Hela 49,5 procent tror också att Hatari kommer att vinna. Det är 24,5 procent som anser att Friðrik Ómar är den som kommer att stå som segrare medan 3,9 procent tror på Hera Björk, 2,4 procent på Kristina Bærendsen och 2,2 procent på Tara Mobee. Här är det 17,6 procent som inte har någon uppfattning i frågan.

Hatari tippas i stor utsträckning som vinnare bland islänningar i åldern 18 till 29 år, av boende i Reykjavík med omnejd samt bland singlar och personer som bor själva.

Kvällens final äger rum i en slutsåld Laugardalshöll i Reykjavík. Sändningen börjar klockan 19.45 lokal tid.

Och det är inte bara deltagarna i Maskínas undersökning som tror att striden om segern står mellan Hatari och Friðrik Ómar. Även Hatari tycks ha utsett honom till huvudutmanare. Friðrik Ómar hyrde en fem meter lång husvagn inför repetitionerna i Laugardalshöll. Hatari svarade med att hyra en nio meter lång husvagn och parkera den bredvid som ett sätt att försöka visa vem som var störst, berättar DV.

Här kan du läsa mer om Hatari.