fredag 8 mars 2019

Islands nyaste kommun får nytt vapen

En kommun som starkt präglas av havet. Det är tanken bakom symboliken i Suðurnesjabærs kommunvapen i färgerna blått och vitt. Kommunen bildades i somras efter att en majoritet av invånarna sagt ja till ett samgående mellan Sandgerði och Garður. Namnet Suðurnesjabær klubbades slutligen före nyår.

Efter förra vårens kommunalval gick Sandgerði och Garður ihop. Antalet isländska kommuner minskade därmed till 72. Samgåendet skedde efter att en majoritet av invånarna i bägge kommunerna sagt ja till planerna.

Namnfrågan var knepigare att lösa. Heiðarbyggð var det namn som fick flest röster i en första runda. Men intresset för omröstningen var lågt och entusiasmen svag. Kommunpolitikerna tog initiativ till ännu en runda. Där segrade förslaget Suðurnesjabær.

Nu har kommunen även fått ett nytt vapen. I ett pressmeddelande berättar Suðurnesjabær att formgivaren Bjarki Lúðvíksson tagit fram kommunvapnet. Den blåa grundfärgen symboliserar havet och himlen. De vita linjerna i vapnet bildar ett fartyg och havets vågor - men de ska också illustrera enigheten mellan de två kommundelarna. Tanken bakom märket är även att det ska visa Suðurnesjabærs starka band till havet.

Här kan du läsa mer om Suðurnesjabær.