torsdag 21 mars 2019

Konkurshot allt närmare för Wow Air - nekas statlig garanti

Krisen för Wow Air blir allt djupare. Nyligen vände sig vd:n Skúli Mogensen till regeringen med en förfrågan om en statlig kreditgaranti för ett lån från Arion banki. Men regeringen ska ha nobbat flygbolaget. Nu samlar Wow Air på sig obetalda flygplatsavgifter. Samtidigt är det oklart om Indigo Partners vill köpa in sig i bolaget. I stället kan en affär med Icelandair bli aktuell igen.

Vid månadsskiftet skulle affären mellan Wow Air och Indigo Partners ha varit klar. Indigo Partners skulle gå in med 90 miljoner dollar i nytt kapital i bolaget och därmed säkra Wow Airs framtid. Planen var att vd:n Skúli Mogensen skulle behålla majoriteten av aktierna i bolaget.

Indigo Partners visade intresse för Wow Air efter att Icelandair backat ur ett övertagande. Att den affären inte blev av berodde på att Wow Airs ekonomi var ännu sämre än vad som tidigare varit känt. Sedan dess har läget fortsatt att försämras. Förlusterna stiger för varje dag - och samtidigt sinar Skúli Mogensens kassa.

Innan Icelandair kom in i bilden jagade Wow Air nytt kapital från investerare. De som förra året köpte in sig i bolaget för totalt 60 miljoner euro uppmanas redan nu att skriva av hälften av innehavet. Avskrivningarna är en förutsättning för att Indigo Partners ska fullfölja affären.

Men frågetecknen kring affären blir allt fler. Fristen för att genomföra den har förlängts till den 29 april. Indigo Partners vill på en direkt fråga från Túristi inte ens svara på om det fortfarande pågår några förhandlingar med Wow Air. Och det har talats om att Skúli Mogensen helt och hållet skulle försvinna som ägare.

De senaste månaderna har Wow Air påbörjat ett stålbad. Hittills har 111 fast anställda och omkring 200 tillfälligt anställda och inhyrda tvingats lämna sina jobb. Linjenätet har bantats och 44 procent av flygstolarna har försvunnit samtidigt som fyra flygplan har sålts till Air Canada. Landningstillstånd på Gatwick i London har sålts till Wizz Air och Easy Jet.

De fyra flygplanen som nu sålts var de enda i Wow Airs flotta som bolaget ägde. Resten av flottan består av leasade plan. Försäljningen tros ha gett Wow Air omkring 1,2 miljarder isländska kronor i rena pengar. Och det var också dessa flygplan som var de enda riktigt värdefulla tillgångarna i bolaget.

Uppgifter från olika håll gör gällande att Wow Air samlar på sig ett allt större berg av obetalda flygplatsavgifter i Keflavík. Enligt Fréttablaðið är läget så allvarligt att flygplatsbolaget Isavia tvingar Wow Air att alltid ha ett flygplan på marken i Keflavík. Det planet fungerar som garanti om bolaget skulle gå i konkurs.

Inte heller har Wow Air betalat pensionsavgifter den senaste tiden. Och frågan är om det finns nog pengar för att betala ut löner till de anställda i slutet på månaden.

Nyligen vände sig Wow Air till regeringen med en förfrågan om en statlig garanti för ett lån från Arion banki. Lånet skulle kunna hålla Wow Air i luften tills en ny investerare fanns på plats. Arion banki har enligt Morgunblaðið villkorat lånet med en kreditgaranti. Men svaret från regeringen ska ha varit nej.

Samtidigt ryktas det att Icelandair åter visar intresse för Wow Air. Det intresset kan bero på flygkraschen i Etiopien som krävde 157 människoliv. Efter olyckan stoppades flygplan av typerna Boeing 737 Max 8 och Boeing 737 Max 9 från att lyfta. Icelandair hade då tre sådana flygplan i drift. Ytterligare sex skulle tas i bruk under våren.

I dagsläget har Icelandair en viss överkapacitet. Men i takt med att högsäsongen närmar sig behövs hela flottan. Om inte Boeing 737 Max 8 och Max 9 kan användas behöver Icelandair antingen hyra in andra plan eller banta antalet avgångar.

Wow Air flyger med Airbus i stället för Boeing. I normala fall skulle det betraktas som en avsevärd nackdel. Men under de rådande omständigheterna kan det enligt Túristi vara en fördel. Icelandair skulle kunna ta över piloter och flygtekniker från Wow Air och - åtminstone tillfälligt - fylla behovet genom en affär med konkurrenten.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir säger till Vísir att regeringen noga följer utvecklingen. Om Wow Air skulle gå i konkurs skulle konsekvenserna för det isländska näringslivet kunna bli stora:
"Det finns tack och lov flera grundpelare under det isländska näringslivet. Men vi är naturligtvis också en liten ekonomi. Så detta har stor betydelse precis som när det inte fiskas lodda. Då har det självklart inverkan på isländsk ekonomi och om det är något som spricker inom turistnäringen så har det inverkan."
Här kan du läsa mer om Wow Airs kris.