torsdag 28 mars 2019

Krisbolaget Wow Air går i konkurs - alla flyg är inställda

Redan nästa år ska det krisande flygbolaget Wow Air gå med vinst. Så ser den affärsplan ut som nu används för att locka nya investerare. Samtidigt ska linjenätet krympas och personalstyrkan bantas. Samtidigt som sannolikheten tycks öka för att Wow Air ska överleva vill pilotfacket sätta munkavle på rapporteringen om konkurshotet.

--

Uppdatering 08.45: Wow Air ställer tillfälligt in samtliga flyg. Ny information väntas under förmiddagen. Beskedet kom vid 4.30 i morse svensk tid. Enligt ett pressmeddelande pågår just nu det sista skedet i arbetet med att dra in nytt kapital.

Sju flyg skulle lyft från Keflavík mot olika europeiska destinationer i morse. Sex skulle ha återvänt till Island från Nordamerika. Samtliga blev kvar på marken i väntan på besked om framtiden.

Uppdatering 10.20: Wow Air går i konkurs. Alla flyg är inställda. Passagerare som har bokat resor med Wow Air uppmanas i ett pressmeddelande att vända sig till andra flygbolag.

Uppdatering 13.00: Icelandair erbjuder strandsatta resenärer biljetter till specialpris med start i dag fram till och med den 11 april. De rabatterade biljetterna gäller enbart sträckor som trafikerades av Wow Air. Vid bokningen måste resenärerna visa upp sina biljetter från Wow Air för att få det lägre priset. Wizz Air har ett liknande erbjudande för strandsatta Wow Air-passagerare. Det gäller på avgångar mellan Keflavík, London och Warszawa.

--

I måndags skulle det ha kommit ett besked om Wow Airs framtid. Något sådant besked har ännu inte lämnats. Men mycket tyder på att Wow Air är på väg att undanröja det akuta konkurshotet. Ska bolaget kunna överleva väntar dock stora förändringar.

Den plan som ska rädda Wow Air går ut på att fordringsägarnas krav omvandlas till 49 procent av aktierna i bolaget. Flera stora fordringsägare - som Airport Associates som sköter markservicen åt Wow Air i Keflavík - har gett klartecken. Hittills är det bara det statliga flygplatsbolaget Isavia som nobbat erbjudandet.

Wow Air jagar nu en investerare som ska köpa in sig i bolaget. Priset för 51 procent av aktierna är 40 miljoner dollar. Det betyder att grundaren och vd:n Skúli Mogensen förlorar kontrollen över bolaget. Enligt Fréttablaðið är Indigo Partners - som för bara en vecka sedan drog sig ur förhandlingar om en affär - en spekulant.

Den affärsplan som nu presenteras för potentiella investerare innebär stora förändringar. Personalstyrkan ska i år enligt RÚV bantas till 915 personer - vilket betyder att 400 tjänster försvinner. Försvinner gör också destinationerna New Delhi, San Francisco, Los Angeles, Chicago, Pittsburgh, Cleveland, Cincinnati och St. Louis.

Dessutom får Wow Air en mycket tydligare lågprisprofil. De dyrare biljettklasserna Comfy och Premium skrotas. I stället ska kabinerna få fler flygstolar.

Förra året gjorde Wow Air en förlust på 179 miljoner dollar. I år väntas en förlust på omkring 10 miljoner. Men redan under 2020 ska bolaget göra en vinst på 20 miljoner dollar. Och 2021 ska överskottet öka till 72 miljoner.

I takt med att läget förbättras kommer flottan och personalstyrkan åter att växa något. Skúli Mogensens framtid som vd är osäker. Hittills ska inte fordringsägarna ha engagerat sig för ett byte. Det kan dock bli aktuellt när den akuta krisen är undanröjd.

Även under gårdagen drabbades några av Wow Airs flyg av kraftiga förseningar. Bolagets skulder tvingar bolaget att alltid ha ett plan på marken i Keflavík. Ytterligare ett stoppades från att lyfta från Miami. Ett annat hölls tillfälligt kvar på marken i Montreal. Det är fordringsägare som inte låtit planen lyfta eftersom de fungerat som säkerhet om bolaget skulle gå i konkurs.

Krisen i Wow Air har dominerat medierapporteringen på Island den senaste tiden. Íslenska flugmannafélagið, som organiserar piloter i Wow Air, är inte nöjda med bevakningen. I ett brev till Blaðamannafélag Íslands, det isländska journalistförbundet, siktar de in sig på Túristi, en nyhetssajt som bevakar turismnäringen:
"Mot bakgrund av isländska nyhetsmediers hänsynslösa rapportering om Wow Air den senaste tiden ber Íslenska flugmannafélagið ÍFF, Wow Airs piloters fackförening, om en undersökning av förmåner och sidointäkter till journalister såsom fribiljettsförmåner från Wow Airs huvudsakliga konkurrent. Vi ber om att detta undersöks med hänsyn till journalisters transparens gentemot sina läsare."
Vign­ir Örn Guðna­son, pilotfackets ordförande, säger till Vísir att han inte vänder sig mot journalister. Han beskriver det som att fackförbundet "tar upp handsken för vår arbetsgivare och ser efter våra medlemmars intressen". Han befarar bland annat att bevakningen av konkurshotet mot Wow Air riskerar att påverka biljettförsäljningen negativt.

Vign­ir Örn Guðna­son är i Morgunblaðið också kritisk mot att andra medier hämtar uppgifter från Túristi. Och i brevet antyds det alltså att rapporteringen skulle styras av Icelandair:
"Vi förstår att det här är ett ämne som har nyhetsvärde, men stora intressen står på spel och vi anser att det har betydelse att våra chefer får arbeta i fred. Alla spekulationer kan vara farliga."
Hjálmar Jónsson, ordförande för Blaðamannafélag Íslands, säger i ett pressmeddelande att pilotfacket ägnar sig åt "orimliga fantasier". Journalisternas viktigaste uppgift är att hålla allmänheten informerad:
"Det är journalisters ansvar att på ett kritiskt sätt rapportera om viktiga företag i det isländska näringslivet, för att inte tala om flygbolag som verkar på en känslig konsumentmarknad. Det är journalisters förpliktelse gentemot den isländska allmänheten. Jag har förståelse för att Wow Airs anställda är oroliga för sina jobb, men att på något sätt länka företagets driftsproblem till journalisters rapportering är att leta efter ull i ett getstall."
Här kan du läsa mer om konkurshotet mot Wow Air.