lördag 9 mars 2019

Nästa färja till Hrísey kan bli eldriven

Nästa färja till Hrísey kan komma att drivas med el i stället för diesel. Det börjar bli dags att byta ut det nitton år gamla fartyget Sævar - men beslutet ligger i statens händer. Det är myndigheten Vegagerðin som äger den färja som dagligen seglar mellan Hrísey i Eyjafjörður och Árskógssandur på fastlandet.

Färjan Sævar togs i bruk 2000. Den byggdes just för att segla mellan Hrísey och Árskógssandur, en överfart som tar femton minuter. Färjan seglar dagligen med en avgång i varje riktning varannan timme.

Sævar drivs med diesel. Men vid ett boendemöte var det enligt Vísir många öbor som förespråkade att nästa färja ska bli eldriven. För tre år sedan delade dessutom Byggðastofnun ut ett bidrag på 2 miljoner isländska kronor till Eyfar, det bolag som driver trafiken, för att undersöka förutsättningar för att bygga om den befintliga färjan.

Beslutet ligger dock i Vegagerðins händer eftersom det är myndigheten som äger färjan. Kaptenen Anton Steinarsson säger till Vísir att eldrift har en prislapp på cirka 250 miljoner isländska kronor. Själv tycker han att det både har blivit dags att börja tänka på att byta färja och drivmedel:
"Då skulle vi naturligtvis slippa ifrån att spy ut det här giftet. Vi kör på diesel i dag och på fem år använder vi en miljon liter råolja så om det vore möjligt att använda el i stället så vore det naturligtvis en enorm fördel."
Här kan du läsa mer om Hrísey.