tisdag 19 mars 2019

Nato-flyg från Keflavík mötte ryska bombplan

Två ryska bombplan flög i går morse in i Natos luftövervakningsområde och möttes av italienskt stridsflyg stationerat i Keflavík. De italienska planen identifierade de ryska bombplanen som flög utan påslagen transponder. Incidenten är den första i sitt slag i år. De ryska planen flög aldrig in i isländskt luftrum.

Fyra stridsflygplan av typen Eurofighter Typhoon EF-2000 är stationerade i Keflavík sedan snart två veckor tillbaka. Det är det italienska flygvapnet som fram till mitten av april övervakar det isländska luftrummet. Förra veckan övade de inflygningar i Akureyri och Egilsstaðir.

De italienska styrkorna består av omkring 140 personer. Dessutom har de sällskap från Nato-basen i tyska Uedem. Det uppger kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Sedan 2008 har Nato-flyg regelbundet stationerats i Keflavík. Utöver att övervaka luftrummet följer de också ryska ubåtar i Nordatlanten. Den utökade ryska närvaron har fått USA att för första gången sedan 2006 - då basen i Keflavík stängdes - på nytt investera i Nato-anläggningar på Island. Det är en hangar som ska byggas om för att kunna ta emot fler typer av plan.

Det var i går morse som två okända flygplan kom in i Natos luftövervakningsområde. Två av de italienska stridsflygplanen lyfte från Keflavík för att möta och identifiera dem. Det visade sig vara två ryska bombplan av typen Tupolev Tu-142 som flög utan påslagna transpondrar.

Kustbevakningen skriver i ett pressmeddelande att de två ryska bombplanen aldrig flög in i isländskt luftrum. Det är första gången i år som ryskt flyg kommer in i Natos luftövervakningsområde. Senast det hände var i december förra året.