måndag 18 mars 2019

Ny justitieminister vill överklaga dom om Landsréttur

Inför hotet om en ny misstroendeförklaring var justitieminister Sigríður Á. Andersen inte garanterad stöd från Gröna vänstern. Ett skäl till att hon valde att avgå var hård press från statsminister Katrín Jakobsdóttir. Efterträdaren Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir vill överklaga den dom från Europadomstolen som har satt rättsväsendet i gungning.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter underkände i förra veckan Sigríður Á. Andersens utnämningar av domare till Landsréttur, en domstol som instiftades i januari förra året. Först vägrade hon att medge några misstag eller att avgå. Men efter ett dygn lämnade hon ändå posten som justitieminister.

Sigríður Á. Andersen blev därmed den sjätte ministern i republiken Islands historia som avgick efter hård kritik. Och när Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir tillträdde som justitieminister i torsdags blev hon den åttonde ministern sedan finanskraschen att ha ansvaret för dessa frågor.

Hade inte Sigríður Á. Andersen avgått hade hon sannolikt ställts inför en ny misstroendeförklaring. Och den här gången är det inte säkert att hon hade överlevt. Den skarpa kritiken från Europadomstolen för mänskliga rättigheter gjorde att hennes ställning försämrades avsevärt. Tidigare har det varit inhemska domstolar som dömt ut förfarandet.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir ska enligt uppgifter ha talat med både Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, och Sigríður Á. Andersen. Hon ska då ha sagt att Sigríður Á. Andersens situation blivit ohållbar. Utan ett - åtminstone tillfälligt - avhopp från posten kunde hon inte garantera att Gröna vänstern skulle rädda henne i en misstroendeomröstning.

Uppgifterna om Katrín Jakobsdóttirs agerande är inte bekräftade. Men missnöjet med Sigríður Á. Andersen har varit stort inom Gröna vänstern. En av partiets alltingsledamöter, Rósa Björk Brynjólfsdóttir, säger i Morgunblaðið att hon skulle ha röstat ja till misstroende mot Sigríður Á. Andersen:
"Jag stödde misstroendeförklaringen förra året och jag skulle alltid göra det igen. Jag tror att det hade varit svårt för Gröna vänstern att ge sig in i en andra misstroendeförklaring mot samma minister."
Rósa Björk Brynjólfsdóttir anser inte att Island ska överklaga Europadomstolens dom. Det är en utbredd uppfattning inom Gröna vänstern. Utfallet är inte bindande. Däremot brukar Island alltid följa domarna. Men Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, som tillfälligt tagit över som justitieminister, säger i Fréttablaðið att hon vill få en ny prövning:
"Det är min tydliga vilja att vi överklagar. Där står så stora intressen på spel att jag anser det vara nödvändigt."
Självständighetspartiets ministrar gick direkt ut med att de ville överklaga domen. Dómstólasýslan, den myndighet som hanterar just domstolsfrågor, uppger i ett pressmeddelande att det hade varit lämpligast att först granska domen innan det togs något beslut om nästa steg. Den hållningen klubbades av styrelsen med fyra röster mot en.

Det är utnämningen av fyra domare som har underkänts av Europadomstolen för mänskliga rättigheter. När de femton domarna till Landsréttur utnämndes valde Sigríður Á. Andersen att inte utse de femton som ansågs vara mest kvalificerade. I stället handplockade hon fyra lägre rankade kandidater. Det är detta beslut som har underkänts.

Troligt är att de rättegångar - totalt 82 stycken - där någon av de fyra domarna varit inblandade kommer att behöva tas om. I väntan på besked uppger Landsréttur i ett pressmeddelande att de fyra domarna inte kommer att delta i några domar. Domstolen kommer att arbeta vidare med de elva domare som inte är omstridda.

Eftersom Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir redan är turism-, industri- och innovationsminister är det inte troligt att hon kommer att fortsätta som justitieminister under hela mandatperioden. Sigríður Á. Andersen talade om att hon tillfälligt klev åt sidan - men utan en ny prövning som ger henne rätt är det inte troligt att Gröna vänstern låter Självständighetspartiet göra henne till minister igen.

Två tänkbara efterträdare är Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir och Birgir Ármannsson. Hon är partisekreterare och ordförande i alltingets utrikesnämnd. Han är Självständighetspartiets gruppledare i alltinget. Båda är utbildade jurister.

Om valet faller på Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir kan hon bli den yngsta kvinnliga ministern genom tiderna. Yngst hittills är just Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir som var 29 år och två månader när hon blev statsråd. Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir fyller 29 år i november.

Yngst är Eysteinn Jónsson. Han var 27 år och elva månader när han 1934 utsågs till finansminister.

Katrín Jakobsdóttir kommer i alltinget i dag att presentera en rapport om hur Island reagerat på domen från Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Här kan du läsa mer om turerna kring Sigríður Á. Andersens avgång.