måndag 11 mars 2019

Pirat: Valreservat handlar mer om turism än djurskydd


Om en månad ska två vitvalar flygas till Island från en djurpark i Kina. Men piratpartisten Álfheiður Eymarsdóttir tycker inte att deras nya hem på Hemön kan kallas för ett reservat. I stället är det mycket som tyder på att deras fristad i själva verket blir en ny typ av djurpark. Och hon anser att det är underligt att flyga valar över halva jorden för att rädda dem samtidigt som Island jagar val.

Vitvalarna Little White och Little Grey har gjort sin sista uppvisning på Changfeng Ocean Park i Shanghai. I mitten på april ska de flygas från Kina till Island. Den närmare 1 000 mil långa resan går med ett specialbyggt fraktplan från Shanghai till Keflavík. Därefter körs de på väg till Landeyjahöfn. Den sista etappen är färjan över till Hemön.

På Hemön ska de två vitvalarna få en fristad vid Klettsvík, samma plats där späckhuggaren Keiko släpptes efter nästan ett helt liv i fångenskap. Vitvalarna blir huvudattraktionen i ett nytt museum som nu håller på att byggas vid hamnen på Hemön.

Just nu pågår förberedelser inte bara på Island. Flygbolaget Cargolux ska transportera valarna från Shanghai till Keflavík. Ett fraktplan av typen Boeing 737-400 utrustas nu med två specialkonstruerade bassänger för resan. Där ingår bland annat utrustning som ser till så att temperatur och lufttryck är rätt.

Projektet tog sin början när Merlin Entertainment tog ett principbeslut om att inte hålla vitvalar i fångenskap. Bolaget kontaktade kommunen Vestmannaeyjabær för att undersöka intresset för att upprätta en fristad för vitvalarna från Changfeng. Kommunen sade ja. Flytten har också fått klartecken från myndigheterna.

Kommunen är också delaktig i det nya museet. Sæheimar, den utställning om sjöfågel och fisk som funnits på Hemön enda sedan 1964, hade öppet för sista gången förra helgen. Den utställningen flyttar nu till det nya museet som ska drivas i Sea Life Trusts regi.

En som ifrågasätter valreservatet på Hemön är Álfheiður Eymarsdóttir, ersättare i alltinget för Piratpartiet. Hon tog upp projektet under en debatt i veckan och kopplade det till Islands beslut att tillåta jakt på sillval och vikval i ytterligare fem år:
"Ska vi islänningar stå för djurskydd eller turism? Hur ska bilden av landet se ut? Ska vi vara ett reservat för valar eller ska vi döda dem? Döda valarna runt landet men så importera dem från andra platser - till och med över halva jorden?"
Álfheiður Eymarsdóttir hävdade att fristaden i själva verket hade mer med turism än omtanke om djur att göra. Om syftet verkligen var att skapa en god miljö för de två vitvalarna var inte hamnen på Hemön den lämpligaste platsen:
"Detta är en av landets mest trafikerade hamnar och det blir ett litet reservat för de stackars valarna när de kommer. Detta påminner mer om en djurpark och jag vet inte om det rör sig om ett djurvårds- eller turismprojekt."
Little White och Little Grey är båda tolvåriga honor. Tre av deras tränare följer med på resan från Kina till Island.

Här kan du läsa mer om vitvalsreservatet på Hemön.