torsdag 7 mars 2019

Så har Fjaðrárgljúfur förstörts efter Justin Biebers besök


I videon till "I'll Show You" går Justin Bieber ut på en avsats vid Fjaðrárgljúfur. Då var han omgiven av grönska och stigen var inte särskilt upptrampad. I dag är samma plats nedtrampad och förstörd av besökare som - medvetet eller omedvetet - gått i artistens fotspår. Fjaðrárgljúfur är just nu helt stängt för besökare.

Förra året stängde Umhverfisstofnun kanjonen Fjaðrárgljúfur för alla besökare i två och en halv månad. Avspärrningen ansågs vara nödvändig för att skydda platsen från ytterligare skador på den känsliga naturen. Trots tydliga avspärrningar var det många turister som struntade i förbudet och ändå besökte platsen.

Umhverfisstofnun har även tidigare stängts för alla besökare. Marken är mycket känslig vid den här tiden med snabba temperaturväxlingar, tjällossning och mycket nederbörd.

Fjaðrárgljúfurs popularitet ökade markant i samband med att Justin Bieber 2015 spelade in en video till "I'll Show You" på Island. En av platserna som figurerar i videon är Fjaðrárgljúfur. Där går han bland annat ut på en avsats och blickar ut över kanjonen.

När Justin Bieber promenerar ut på avsatsen gör han det på en upptrampad stig. Han är omgiven av grönska - även om det också är väl synligt att det bildats en stig i gräset fram till avsatsen.

Umhverfisstofnun visar i ett inlägg på Facebook hur platsen har förändrats sedan dess. I dag är hela området nedtrampat. Trots att den tillåtna gångstigen är inhägnad är det många besökare som struntar i reglerna och går ut på markerna. Det har orsakat stora skador på den känsliga naturen.

Myndigheten skriver att denna tid på året är en av de känsligaste under hela året. Därför är det särskilt viktigt att respektera avspärrningen eftersom det annars finns en överhängande risk för ytterligare skador.

Fjaðrárgljúfur stängdes den 27 februari i år. Det är ännu inte klart om myndigheten vill fortsätta hålla besökare borta från platsen.

Redan den 22 februari stängde Umhverfisstofnun den första delen av vandringsleden upp på Skógaheiði. Leden - som är en gammal fårstig - börjar vid Skógafoss och fortsätter mot Fimmvörðuháls. På vägen passeras bland annat Fosstorfufoss.

I måndags besökte personal från Umhverfisstofnun området för att få en uppdaterad bild av läget. Riskerna för nya skador är uppenbara. Därför vill myndigheten enligt ett pressmeddelande stoppa alla besökare till Skógaheiði fram till den 1 juni. Om det blir möjligt att öppna leden innan ska avspärrningarna hävas.

Här kan du läsa mer om stängningen av Fjaðrárgljúfur och Skógaheiði.