söndag 17 mars 2019

Sas flyger mellan Sverige och Island i sommar

Sas börjar flyga mellan Stockholm Arlanda och Keflavík i sommar. Men det blir bara en avgång i veckan i varje riktning. Och trafiken pågår bara i två månader. Inför sommaren återupptar även Wow Air turerna mellan Sverige och Island. Icelandair erbjuder i sommar upp till tre avgångar om dagen från Stockholm.

När konkurshotet mot Wow Air blev akut var linjen mellan Keflavík och Stockholm en av de sträckor som lades ned för att minska kostnaderna. Wow Airs trafik mellan Sverige och Island har aldrig varit någon ekonomisk succé på helårsbasis. Wow Air började 2016 flyga från Västerås men flyttade snart till Arlanda när intresset var för lågt.

Konkurshotet mot bolaget är inte borta. Wow Air bantade linjenätet vid årsskiftet och anpassade det till en betydligt mindre flotta. Men i sommar återvänder Wow Air till Arlanda. Från den 3 juni till den 25 oktober flyger bolaget mellan Stockholm och Keflavík på måndagar, onsdagar och fredagar.

Även Icelandair har stått inför en svår ekonomisk situation. Bolaget gjorde en misslyckad satsning på utökad trafik till Nordamerika. Efter ett vd-byte valde Icelandair att lägga större vikt vid Europa - ett beslut som säkerligen underlättades av Wow Airs nedskärningar.

Icelandair har som tidigare minst en daglig avgång mellan Stockholm och Keflavík. I sommar blir det som mest tre avgångar om dagen. Däremot blir det ingen trafik mellan Göteborg och Keflavík den här sommaren.

Sas har inte haft någon trafik mellan Stockholm och Keflavík sedan sommaren 2012. Sedan tidigare flyger bolaget dock från Oslo och Köpenhamn. Men med start den 30 juni återupptas trafiken. Den här gången handlar det inte om någon större satsning. Det blir bara en tur i veckan - på söndagar - och trafiken upphör redan den 25 augusti.