torsdag 14 mars 2019

Sigríður Á. Andersen kovänder - avgår efter dom

Justitieminister Sigríður Á. Andersen avgår sedan Europadomstolen underkänt hennes utnämningar av domare till Landsréttur. Men Självständighetspartiet håller dörren öppen för en återkomst - och tänker också överklaga domen. Flera oppositionspartier sågar partiets reaktion på domen. De hävdar att tonläget för Island närmare länder som Polen och Ungern.

Europadomstolen för mänskliga rättigheter fastslog i tisdags att en man som fällts för trafikbrott inte fått en rättvis rättegång. Bakgrunden var Sigríður Á. Andersens utnämningar av domare till Landsréttur, en domstol som togs i bruk i januari 2018. Som justitieminister valde hon att rata fyra av de högst rankade kandidaterna.

Den processen har nu underkänts. Domen har nu försatt hela det isländska rättsväsendet i totalt kaos. Och det kan dröja länge innan alla frågetecken är uträtade.

Landsréttur har totalt behandlat 832 mål sedan domstolen inrättades för ett drygt år sedan. De fyra domarna som lyftes in av Sigríður Á. Andersen har dömt i 82 brottmål. Det är nu oklart vad som händer med dessa domar.

Vilhjálmur H. Vilhjálmsson, den advokat som representerade den man som fick rätt i Europadomstolen, har gått vidare med elva fall. Eftersom samtliga gäller just domar där någon av de fyra domarna varit inblandade är det mycket sannolikt att även dessa elva kommer att få rätt.

Landsréttur kommer inte att avkunna några domar i veckan. Men utfallet i Europadomstolen påverkar även andra domstolar. Hæstiréttur Íslands skriver i ett pressmeddelande att rätten kommer att kontakta alla parter i mål där någon av de fyra domarna varit inblandade. Om någon vill riva upp domen från Landsréttur kommer den inte att behandlas av Hæstiréttur Íslands i det här skedet.

Páll Winkel, generaldirektör för Fangelsismálastofnun, säger till Vísir att några dömda har kontaktat myndigheten och begärt att få vänta med att avtjäna sina straff. Skälet är just den ovisshet som nu råder. Ingen som redan sitter på anstalt ska ha begärt att få senarelägga tiden i fängelse.

Sigríður Á. Andersen valde i går att avgå. Hon sade under en presskonferens att hon inte gjort något fel. Hon ansåg dock att domen gjorde det svårt för henne att hantera frågan i rollen som justitieminister. Hon beskrev dessutom avhoppet som en tillfällig paus:
"Detta är den politiska verkligheten. Jag älskar domstolarna för mycket för att låta det ske att människor kan hänga upp sig på att jag har varit inblandad i de beslut som har fattats där."
Hon fortsatte att kritisera Europadomstolen för mänskliga rättigheter och hävdade att den utmanade isländska domstolars självständighet. Hon sade också att hon tänkte överklaga beslutet. Även Bjarni Benediktsson, finansminister och ledare för Självständighetspartiet, ifrågasatte Europadomstolen. Han sade till Vísir att han vill överklaga beslutet:
"Har vi överlåtit tolkningsmakten av isländsk lag till Europa. Jag trodde inte det. En av de stora frågorna vad gäller Europadomstolen för mänskliga rättigheters slutsatser är just var den drar gränsen för inblandning i slutsatser om lag och rätt i medlemsländerna."
Regeringen samlas i dag klockan 16 för ett riksråd med president Guðni Th. Jóhannesson. Då väntas en ny justitieminister utses. Det kommer att bli en självständighetspartist. Frågan är om det blir ett annat statsråd som mer tillfälligt tar över portföljen eller om det blir en politiker som i dag inte har någon ministerpost.

Det är ingen hemlighet att Sigríður Á. Andersen inte alls ville avgå. Enligt obekräftade uppgifter krävde statsminister Katrín Jakobsdóttir att hon på något sätt skulle ta ansvar genom att lämna sitt uppdrag. De åsikterna framförde hon i ett samtal i går kväll. Under presskonferensen hävdade Sigríður Á. Andersen att beslutet helt och hållet var hennes eget.

Relationen mellan Katrín Jakobsdóttir och Sigríður Á. Andersen är sannolikt inte den bästa. Innan Gröna vänstern bildade regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet kritiserade Katrín Jakobsdóttir hennes agerande. Och i går fick hon inte i förväg veta att Sigríður Á. Andersen tänkte avgå. Det blev känt för henne under den avgående ministerns presskonferens.

Sigríður Á. Andersen har alltså avsikten att komma tillbaka. Sigurður Ingi Jóhannsson, kommun- och kommunikationsminister samt ledare för Framstegspartiet, säger i Morgunblaðið att det inte är uteslutet att hon kan återvända till uppdraget som justitieminister.

Både Sigurður Ingi Jóhannsson och Katrin Jakobsdóttir står bakom beslutet att överklaga tisdagens dom. Även Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ledare för Centerpartiet, säger i Morgunblaðið att han vill att domen ska prövas.

Men från andra oppositionspartier kommer ny kritik mot Sigríður Á. Andersen och regeringspartierna. Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna, säger till Vísir att hon inte vill att Island ska sälla sig till de länder som ifrågasätter Europadomstolen och överväger att lämna den bara för att domarna inte passar de politiker som styr landet:
"Har vi kommit dit? Ska vi tillhöra samma lag som Sovjetrikena Ungern och Polen som har visat upp så många absurda skådespel på sistone. Jag blev förskräckt. Vad är det här för trams?"
Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir, alltingsledamot för Piratpartiet, säger i Morgunblaðið att Sigríður Á. Andersen inte hade något annat val än att avgå. Även hon är mycket upprörd över Självständighetspartiets reaktion på domen:
"Jag tycker samtidigt att det är ett stort skäl till oro att lyssna på hur Sigríður Andersen och Bjarni Benediktsson talar, hur de attackerar Europadomstolen för mänskliga rättigheter för politiskt hemmabruk genom att komma med nonsens och insinuationer om domstolen och olika felaktiga påståenden om det. Bland annat att den skulle utnyttjas i politiskt syfte. Detta är ett oacceptabelt sätt att prata för landets ministrar."
Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, ledare för Renässans, uppmanar på Twitter regeringen att respektera domen från Europadomstolen för mänskliga rättigheter:
"Var inte den regering i Europa som undergräver Europadomstolen för mänskliga rättigheter genom undanflykter och rättsprocesser. Det är för mycket som står på spel. För mänskliga rättigheter och rättsväsendet. Följ domen och korrigera detta genast."
Inga Sæland, ledare för Folkets parti, säger till Vísir att Island har anslutit sig till Europakonventionen. Då är regeringen också skyldig att följa domslut från Europadomstolen. Hon hävdar att Bjarni Benediktsson försöker vilseleda väljarna:
"Han försöker sig på att antyda att isländska domstolar inte har fullständig jurisdiktion över sina domar. Det är naturligtvis helt fel. Vi har naturligtvis en bestämd skyldighet när det gäller Europadomstolen för mänskliga rättigheters domar."
Här kan du läsa mer om turerna kring Sigríður Á. Andersens domarutnämningar.