tisdag 19 mars 2019

Självständighetspartiet drar ifrån Socialdemokraterna

Inte på tio månader har Självständighetspartiets försprång till Islands näst största parti som i dag. Det är nu 23,6 procent av islänningarna som sympatiserar med Självständighetspartiet mot 13,8 procent för Socialdemokraterna. Centerpartiet vinner tillbaka väljare från Framstegspartiet och Folkets parti. Det visar den senaste undersökningen från MMR.

Efter skandalen på Klaustur - där fyra centerpartister hånade och hetsade mot kvinnliga politiker och olika minoritetsgrupper - rasade Centerpartiets väljarstöd. I MMR:s mätningar såg det ut som att de väljare som övergav partiet i stället vände sig till Framstegspartiet och Folkets parti.

Nu ser det ut som att många av de flyktade väljarna är på väg tillbaka. Både Folkets parti och Framstegspartiet backar samtidigt som Centerpartiet går framåt i opinionen.

Centerpartiet får 8 procent, en ökning med 1,9 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för en månad sedan. Samtidigt backar Framstegspartiet med 2,4 procentenheter till 11,1 procent. Och Folkets parti tappar 2,2 procentenheter till 4,7 procent och faller därmed under femprocentsspärren till alltinget.

Självständighetspartiets försprång till landets näst största parti är nu det största på tio månader. Då - i maj 2018 - var det också 9,8 procentenheter. Nu får Självständighetspartiet 23,6 procent, en ökning med 0,9 procentenheter.

Socialdemokraterna backar med 2,1 procentenheter till 13,8 procent. Opinionssiffran är partiets sämsta hos MMR på tio månader.

Piratpartiet är mätningens stora vinnare. Piratpartiet ökar med 3,2 procentenheter till 13,6 procent. Därmed återtar partiet också positionen som tredje störst på Island.

Gröna vänstern ökar med 0,3 procentenheter till 11,4 procent. Renässans går framåt med 1,3 procentenheter till 9,4 procent.

MMR särredovisar numera väljarstödet för Islands socialistparti. Avståndet upp till femprocentsspärren växer dock. Islands socialistparti får 2,5 procent, en tillbakagång med 1,1 procentenheter.

Utanför alltinget finns även Ljus framtid med 0,7 procent, en nedgång med 0,2 procentenheter. Inga väljare sade sig sympatisera med Folkfronten eller Gryning. Bägge fick alltså 0 procent, en minskning med 0,4 procentenheter respektive 0,1 procentenhet.

Stödet för regeringskoalitionen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Centerpartiet vänder åter nedåt. Nu är det 41,8 procent som stödjer regeringen, en minskning med 1 procentenhet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.