torsdag 7 mars 2019

Ställde sig upp i flygplan för att stoppa utvisning - åtalas

Sex års fängelse kan bli straffet för två isländska kvinnor som ställde sig upp i ett flygplan för att förhindra en utvisning. De uppmanade andra resenärer att resa sig för att flyget inte skulle kunna lyfta. Flyget från Keflavík till Stockholm blev två timmar försenat. De fördes ut ur planet av polis samtidigt som utvisningen av en nigeriansk asylsökande genomfördes.

Det var på morgonen den 26 maj 2016 som två isländska kvinnor på olika platser i kabinen försökte förhindra en utvisning. De ställde sig upp i flygplanet och uppmanade andra resenärer att göra samma sak och att inte följa besättningens anvisningar. Bägge ropade att utvisningen inte skulle kunna genomföras om passagerarna inte satt på sina platser.

På flyget fanns en asylsökande man från Nigeria. Hans ansökan om asyl på Island hade avslagits med hänvisning till Dublinkonventionen. Eftersom han redan hade sökt asyl i Sverige skulle hans ansökan prövas där.

Kvinnorna befarade att mannen skulle skickas tillbaka till Nigeria från Sverige. I hemlandet riskerade han förföljelse av terrorgruppen Boko Haram.

Kvinnorna ropade till de andra passagerarna att utvisningen var olaglig. Genom att protestera skulle de visa sitt stöd för mänskliga rättigheter. Ingen annan passagerare anslöt sig till de två aktivisternas protest.

Men aktionen ledde inte till att utvisningen inte kunde genomföras. I stället gick polis ombord och förde ut de två kvinnorna ur planet. Drygt två timmar försenat kunde Icelandairs flygplan Katla lyfta från Keflavík mot Stockholm.

Kaptenen ville inte lyfta förrän polisen var säker på att det inte fanns andra demonstranter ombord. Innan planet lyfte gick besättningen och polisen igenom passagerarlistan. Besättningen frågade samtliga ombord om de ville påbörja resan mot Stockholm.

De två kvinnorna var aktiva inom organisationerna No Borders och Ekki fleiri brottvísanir. En film från aktionen publicerades på Facebook. Dagen innan samlades demonstranter utanför polisstationen på Hverfisgata i Reykjavík för att protestera mot utvisningen.

Kvinnorna åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten och brott mot luftfartslagen. De riskerar upp till sex års fängelse. Enligt åklagaren trotsade de polisen samtidigt som de äventyrade säkerheten på flygplanet. Rättegången mot de två kvinnorna inleddes i går i Héraðsdómur Reykjavíkur.

Båda nekade till brott. De hävdade att de hade använt sin grundlagsskyddade rätt till att protestera. Att aktionen försenade flyget några minuter kan enligt kvinnorna inte ha utgjort något hot mot flygsäkerheten.

Vidare hävdade kvinnorna att de agerade i nödvärn. Och om de ändå skulle anses ha orsakat en försening så vägde utvisningshotet mot den asylsökande mannen tyngre i det här fallet. De uppgav dessutom att aktionen inte hade haft några ekonomiska konsekvenser.

En av de två kvinnornas advokat, Páll Bergþórsson, ifrågasatte den utredning som var underlag för åtalet. Han ansåg att det fanns felaktigheter i utredningen. Som exempel nämnde han att dörrarna till flyget inte skulle ha varit stängda när kvinnorna ställde sig upp. Planet skulle alltså ändå inte ha kunnat lyfta när aktionen inleddes.

Åklagaren kräver att kvinnorna döms och att de står för alla rättegångskostnader. Kallade som vittnen är sju personer ur besättningen - fyra flygvärdinnor och tre piloter.

Det är första gången som en isländsk domstol prövar ett fall som detta. Andra aktivister som ville visa sitt stöd för de två åtalade kvinnorna fanns på plats både i domstolen i går. Det genomfördes dessutom en manifestation till stöd för dem utanför Héraðsdómur Reykjavíkur på Lækjartorg i går kväll.