söndag 24 mars 2019

Turister skickar tillbaka stenar från Reynisfjara

Många turister tar med sig stenar från Reynisfjaras svarta stränder. Men vissa får dåligt samvete och skickar tillbaka stenarna. De kommer i paket till Svarta fjaran, den restaurang som finns vid Reynisfjara. Restaurangchefen Halla Ólafsdóttir säger till Vísir att det främst är nordamerikaner som ångrar sig.

Reynisfjara strax väster om Vík í Mýrdal är en av de populäraste turistattraktionerna på den isländska sydkusten. Varje år stannar hundratusentals besökare för att vandra på de svarta stränderna och beskåda basaltklipporna. Många tar också med sig stenar som ett minne.

Men somliga ångrar sig. Det berättar Halla Ólafsdóttir, restaurangchef för Svarta fjaran. Hon säger till Vísir att vissa turister - främst amerikaner och kanadensare - skickar tillbaka stenar som de plockat från Reynisfjara:
"Människor inser uppenbarligen när de kommer hem att det på många ställen är olagligt att ta med sig stenar ut ur landet och inte minst från stranden. I ett fall ansåg människorna som skickade stenarna att det vilade en förbannelse över dem. Jag var tyvärr för sen med att tänka efter. Naturligtvis skulle jag ha nekat att ta emot stenar som det vilar en förbannelse över och skickat tillbaka dem på nytt."
Svarta fjaran ligger vid stranden. Det är också därför som turisterna vänder sig till restaurangen. Halla Ólafsdóttir säger till Vísir att de vill att hon lägger tillbaka stenarna på stranden:
"Detta är mycket märkligt och meddelandena med stenar och grus är på den vägen att människor ber om ursäkt och de ber mig att återlämna dessa på stranden, vilket jag naturligtvis gör med ett leende på läpparna."
Här kan du läsa mer om turister som ångrar att de har tagit med sig stenar från Island.