onsdag 6 mars 2019

Turister smiter från parkeringsavgifter för miljonbelopp

En av fem turister struntar i att betala parkeringsavgifter när de besöker Þingvellir och Skaftafell. Därför går nationalparkerna miste om omkring 30 miljoner isländska kronor i obetalda avgifter varje år. Nationalparkerna har i dagsläget få möjligheter att driva in skulder från turister som har rest från Island, rapporterar RÚV.

Det har snart gått tre år sedan det infördes parkeringsavgifter vid Þingvellir. Året därpå infördes avgifter även vid Skaftafell - som ingår i nationalparken Vatnajökull. Tanken bakom avgifterna är att de ska finansiera service för besökare till nationalparkerna som toaletter med mera.

I början kostade det 500 isländska kronor att parkera i någon av de två nationalparkerna. Sedan dess har parkeringsavgiften stegvis höjts till 750 kronor per dygn.

En stor del av besökarna till nationalparkerna är utländska turister. Och en stor del av dem struntar i att betala.

Vid in- och utfarterna finns kameror som fotograferar registreringsskyltarna på alla fordon som passerar. Det finns parkeringsautomater på plats där besökarna kan betala avgifterna. När en isländsk medborgare inte betalar skickas en räkning automatiskt genom personens bank.

Men utlänningar som inte betalar på plats kan inte få någon räkning på motsvarande sätt. Nationalparkerna har i dag små möjligheter att driva in skulderna. De kan heller inte tvinga biluthyrarna att stå för kostnaderna. Andra avgifter och böter har uthyrarna annars rätt att dra från kundernas kort i efterhand.

De turister som struntar i att betala kan alltså utnyttja en lucka i systemet. Einar Sæmundsen, som är chef för Þingvallanefnd, säger till RÚV att de obetalda avgifterna enbart vid Þingvellir uppgår till mellan 15 och 20 miljoner isländska kronor:
"Nationalparkerna saknar faktiskt definitivt tillstånd för att med kraft driva in dessa avgifter. Vi har försökt slipa samarbetet med biluthyrarna så att faktureringen omedelbart går till varje enskild bil och att de får detta inom vissa tidsramar. Det har kommit till det läget att det ska fungera nu."
Tanken är alltså att ingen längre ska kunna smita från avgifterna. Turister som inte betalar på plats ska debiteras av uthyrarna. Einar Sæmundsen vill också sätta upp fler betalstationer och fler informationsskyltar vid Þingvellir.

Vid Skaftafell går nationalparken miste om 10 till 12 miljoner isländska kronor i obetalda parkeringsavgifter, uppger RÚV.

Här kan du läsa mer om parkeringsavgifterna vid Skaftafell.