fredag 22 mars 2019

Wow Air i nya förhandlingar med Icelandair

Wow Air förhandlar åter med Icelandair om att ta över bolaget. Redan på måndag väntas ett besked komma. Samtidigt har Indigo Partners dragit sig ur diskussionerna om att investera i det konkurshotade flygbolaget. Att de nya förhandlingarna sker i samråd med isländska myndigheter tyder på att krisen för Wow Air är akut.

Det krisande flygbolaget Wow Air genomgår just nu ett stålbad. För att få stopp på de skenande förlusterna har nästan hälften av kapaciteten sålts, linjenätet gjorts om, attraktiva landningstillstånd sålts och hundratals medarbetare tvingats bort.

Ändå har det inte varit tillräckligt för Indigo Partners, det bolag som tänkte gå in som storägare i Wow Air sedan flygbolagets förhandlingar med huvudkonkurrenten Icelandair strandade förra året. Förhandlingarna med Indigo Partners har dragit ut på tiden. Samtidigt har Wow Airs ekonomi försämrats dag för dag. Regeringen har också sagt nej till en statlig lånegaranti.

Wow Air bekräftade i går kväll den senaste tidens rykten. I ett pressmeddelande uppger bolaget att Indigo Partners har dragit sig ur förhandlingarna. Något köp av Wow Air är alltså inte längre aktuellt.

Den senaste veckan har det ryktats om att Icelandair och Wow Air åter börjat förhandla om ett övertagande. Även dessa uppgifter bekräftades i går kväll. Icelandair uppger i ett pressmeddelande att diskussionerna sker i samråd med isländska myndigheter.

Det är uppenbart att konkurshotet mot Wow Air är akut. Ett besked om resultatet av förhandlingarna väntas redan på måndag. Och Icelandair skriver att de utgår från de konkurrensregler som gäller när ett bolag hotas av konkurs.

Både Indigo Partners och Icelandair upptäckte under förhandlingarna med Wow Air att det krisande bolagets ekonomi var ännu sämre än förväntat. Det ryktas att Wow Air har dragit på sig stora skulder till flygplatsbolaget Isavia genom obetalda flygplatsavgifter i Keflavík. För att inte Isavia ska stoppa Wow Air måste bolaget hela tiden ha ett plan på marken som en garanti vid en konkurs.

Icelandair kan ha mer att vinna på en affär den här gången. Under den förra förhandlingsrundan fanns ett förslag om att Skúli Mogensen, Wow Airs grundare, skulle få 2 procent av aktierna i Icelandair för att sälja hela bolaget. Den prislappen lär vara betydligt billigare nu.

Även Icelandair står inför problem. Bolagets ekonomi är bekymmersam - men det mesta talar för att Icelandair lyckas vända utvecklingen efter en tid med stora förluster.

Just Wow Air skulle kunna bli lösningen på ett av Icelandairs problem. Icelandair hade tre Boeing 737 Max 8 i drift när samtliga plan av denna typ förbjöds att lyfta efter flygolyckan i Etiopien. Ytterligare sex plan av typerna Max 8 och Max 9 skulle tas i bruk under våren.

Wow Air använder Airbus. Det är visserligen en tillverkare som inte finns i Icelandairs flotta. Men eftersom de planen inte tvingas vara kvar på marken skulle de tillfälligt kunna täcka upp luckorna i Icelandairs linjenät.

Efter kraschen i Etiopien och flygförbudet mot Boeing 737 Max 8 och Max 9 föll Icelandairs börsvärde. Men ryktena om en affär med Wow Air samtidigt som huvudkonkurrenten står inför en djup kris har de senaste dagarna fått aktierna att vända uppåt.

Vid stängning på Reykjavíkbörsen i går handlades Icelandairs aktie för 8,60 isländska kronor - en uppgång med 7,77 procent. Den senaste veckan har värdet ökat med 15,28 procent.

Här kan du läsa mer om krisen för Wow Air.