måndag 29 april 2019

Asylsökande försökte få möte med justitieminister


När Självständighetspartiet i lördags bjöd in kommunföreningarna i Kópavogur och Garðabær till ett möte om EU:s tredje energipolitiska paket ställde sig en asylsökande man upp i salen. Han vände sig direkt till justitieminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir. Han bad om ett möte för att diskutera villkoren för asylsökande. Men han fick inget gehör.

Närings- och justitieminister Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir och utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son var de två inbjudna gästerna när Självständighetspartiet ordnade ett möte om EU:s energipolitik, en av vårens stora stridsfrågor i alltinget. Mötet hölls i Kópavogur och var öppet för allmänheten.

En bit in i mötet reste sig en asylsökande man i publiken. Han fick ordet och vände sig direkt till Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir. Han begärde ett möte med justitieministern för att få diskutera villkoren för asylsökande.

Ármann Kr. Ólafsson, kommunchef i Kópavogur och dagens moderator, uppmanade mannen att sätta sig ned och att respektera reglerna för mötet. Annars skulle han upplösa mötet. Två tidigare poliser gick fram till mannen och hans sällskap. De uppmanade dem att lämna mötet. De stannade dock kvar och gjorde inga nya försök att komma i kontakt med Þór­dís Kol­brún Reyk­fjörð Gylfa­dótt­ir.

Händelsen är ett tecken på att allt fler asylsökande är frustrerade och missnöjda med sin situation. Tidigare har de demonstrerat på Austurvöllur i Reykjavík för bättre villkor. De har också krävt att boendet på Ásbrú i Reykjanesbær ska stängas. Hittills har inte manifestationerna fått regeringen eller myndigheterna att ändra hållning i någon fråga.

Här kan du läsa mer om demonstrationerna på Austurvöllur.