söndag 28 april 2019

Dills grundare vill vinna tillbaka Michelinstjärnan

Gunnar Karl Gíslason var den stora arkitekten bakom framgångarna som gav restaurangen Dill i Reykjavík Islands första Michelinstjärna. I våras miste Dill stjärnan efter bara två år. Nu återvänder Gunnar Karl Gíslason till Island och Dill. Målet är att vinna tillbaka Michelinstjärnan, skriver Morgunblaðið.

När Guide Michelin 2017 tilldelade Dill i Reykjavík en stjärna var det på många sätt ett historiskt steg. Det var första gången som en isländsk restaurang fick en Michelinstjärna. Och många såg utmärkelsen som ett erkännande av den matkultur som blommat ut de senaste åren.

Dill öppnades 2009 i Norræna húsið i Reykjavík. Initiativtagare var köksmästaren Gunnar Karl Gíslason och sommelieren Ólafur Örn Ólafsson. Receptet var en modern typ av nordisk matlagning med tonvikt på isländska råvaror.

Tre år senare flyttade de till Hverfisgata i Reykjavík. Där växte ambitionerna. Och 2017 gav de alltså resultat i form av en Michelinstjärna. Men Dill fick bara behålla stjärnan i två år.

Under samma period genomgick restaurangen stora förändringar. Gunnar Karl Gíslason försvann till nya uppdrag i New York. Där hjälpte han fram restaurangen Agern till en första Michelinstjärna.

Han efterträddes som köksmästare på Dill av Ragnar Eiríksson som snart anlitades som ny kökschef för restaurangen på Hótel Holt. Och han efterträddes av Kári Þorsteinsson som inte heller han blev långvarig på jobbet. Han meddelade nyligen att han flyttar till Egilsstaðir för att öppna en restaurang i stadens äldsta hus.

Nu berättar Gunnar Karl Gíslason i Morgunblaðið att han återvänder från USA till Island. Han kommer att börja på Dill igen - och målet är att vinna tillbaka Michelinstjärnan. Jobbet som köksmästare var ledigt. Han tog beslutet samma dag som han fick det överraskande beskedet att Dill förlorat den åtråvärda stjärnan:
"Jag kan verkligen inte peka på en enda sak - vad det eventuellt kan ha varit som störde dem eller vad de tyckte inte var tillräckligt bra."
Gunnar Karl Gíslason säger i Morgunblaðið att det viktigaste som kock är att följa sin egen övertygelse. Och att han började undra vad som var på gång när han fick veta att guidens inspektörer inför den senaste upplagan gjorde upprepade besök på Dill:
"Om de kommer tre gånger för att äta på ett ställe som redan har en Michelinstjärna så funderar de antingen på att dela ut ytterligare en stjärna eller att ta bort den. Jag blev därför lite bekymrad när det stod klart att de kom mer än en gång."
Här kan du läsa mer om Dill.