fredag 5 april 2019

Efter konkursen - Skúli Mogensen vill återskapa Wow Air

Skúli Mogensen jagar nu investerare för att återskapa Wow Air. Hela den tidigare ledningen ingår i planerna för det nygamla flygbolaget. Den här gången ska Wow Air bara satsa på lågprisflyg på kortare sträckor. Om han lyckas dra in 40 miljoner dollar ska de första flygplanen lyfta redan i juni. Det uppger han i ett prospekt till investerare som Fréttablaðið tagit del av.

Det har bara gått en vecka sedan Wow Air gick i konkurs efter att ha dragit på sig skulder på åtskilliga miljarder isländska kronor. Exakt hur fordringarna på bolaget ser ut kommer sannolikt inte att stå klart förrän den 16 augusti. Då hålls ett möte för fordringsägarna på Hótel Nordica i Reykjavík.

Samtidigt har över tusen personer ansökt om arbetslöshetsersättning den senaste veckan. Majoriteten var anställda av Wow Air. Men flera hundra ansökningar gäller personer som arbetade för andra företag som på något sätt påverkats av konkursen.

Konkursen har haft en mängd andra effekter. Årets upplaga av festivalen Sónar i Reykjavík ställs in. Arrangörerna skriver i ett uttalande att många av de bokade artisterna hade biljetter med Wow Air. Flygbolagets konkurs innebär så stora förändringar i förutsättningarna att festivalen inte kan genomföras.

Efterfrågan på piloter är stor. Företrädare för flera stora internationella flygbolag har besökt Island i veckan för att försöka värva piloter som tidigare jobbade för Wow Air. Andra anställda tar sig an konkursen på annat sätt. Den 13 april hålls en klädmarknad i Reykjavík där personal säljer uniformer och annat kopplat till bolaget.

Konkursen väntas få avsevärd inverkan på Islands ekonomi. Arion banki räknar i en prognos med att antalet turister i år minskar med 16 procent. Men det är siffror som kan komma att förändras. Redan har Transavia gjort klart med tre avgångar i veckan mellan Amsterdam och Keflavík. Bolaget flyger även till Akureyri i sommar.

Wizz Air utökar trafiken till Keflavík efter Wow Airs konkurs. Det blir inför sommaren sju avgångar i veckan från London i stället för dagens fyra. Dessutom blir det ytterligare en avgång till Warszawa - vilket betyder totalt fem i veckan.

Icelandair kommer inte att minska trafiken på grund av flygförbudet mot modellerna Boeing 737 Max 8 och Max 9. Bolaget har hyrt in två Boeing 767 under högsäsongen för att fylla luckorna i linjenätet. Målet är att hyra in ytterligare ett plan. Eftersom de är större än de modeller som belagts med flygförbud innebär det i praktiken att Icelandair utökar antalet flygstolar.

I dagsläget ser det ut som att antalet turister kommer att minska med cirka 200 000 i stället för omkring 300 000 - vilket var den ursprungliga prognosen för en vecka sedan. Statistik från Ferðamálastofa visar dessutom att uteblivna passagerare med Wow Air innebär ett mindre ekonomiskt bortfall än passagerare med Icelandair.

Wow Airs resenärer var i allmänhet något yngre. De stannade kortare tid på Island, de lade mindre pengar på övernattningar och restaurangbesök och de åkte på färre arrangerade utflykter. Och skälet till att de besökte Island var i betydligt större utsträckning billiga flygbiljetter.

Men nu står det alltså klart att Skúli Mogensen vill återuppväcka Wow Air. Fréttablaðið har tagit del av ett prospekt som just nu skickas runt till potentiella investerare. Det konkursade bolagets grundare och vd behöver 40 miljoner dollar för att kunna skapa ett nytt flygbolag.

Planen är att Skúli Mogensen blir vd för det nya bolaget. I ledningen ingår även Sveinn Ingi Steinþórsson, Jónína Guðmundsdóttir, Arnar Már Magnússon, Daníel Snæbjörnsson, Snorri Pétur Eggertsson, Páll Borg och Svanhvít Friðriksdóttir som alla hade toppjobb inom Wow Air. De tänker nu gå ned 30 procent i lön under första året.

Ledningen ska äga 51 procent av bolaget. Den som går in med 40 miljoner dollar kan alltså kontrollera upp till 49 procent av bolaget.

Affärsmodellen är baserad på Wow Airs början och den modell som bolaget försökte återgå till när konkurshotet började torna upp sig. Nygamla Wow Air ska använda sig av fem flygplan det första året. Därefter ska flottan växa från år till år. Redan 2021 ska bolaget ha tio flygplan.

Keflavík ska fungera som nav för trafiken. Wow Air ska flyga till tretton destinationer i Europa och Nordamerika: London, Paris, Amsterdam, Berlin, Köpenhamn, Dublin, Frankfurt, Barcelona, Teneriffa, Alicante, New York, Baltimore och Boston.

Om nygamla Wow Air snabbt får klart med en investerare ska de första flygen avgå redan i slutet på juni. De första tolv veckorna ska bolaget ägna sig åt uppdragsflyg åt ett stort europeiskt flygbolag. Därefter ska trafiken i egen regi komma igång. Genom uppdragsflyget ska bolaget få de nödvändiga tillstånden för verksamheten, skriver Fréttablaðið.

I prospektet skriver Skúli Mogensen att han och de övriga har lärt sig läxan av Wow Airs konkurs. Det nygamla bolaget ska bara ägna sig åt flyg med lågprisprofil och bara flyga kortare sträckor. Det är alltså inte aktuellt med några turer till USA:s västkust eller Asien igen.

I planerna ingår att köpa en mängd olika saker ur Wow Airs konkursbo. Där ingår bland annat själva varumärket Wow Air men det är också troligt att det finns stort intresse för exempelvis bokningssystemet.

Skúli Mogensen har själv hävdat att han förlorat omkring 4 miljarder isländska kronor på Wow Airs konkurs. Han vill i Stundin inte besvara några frågor om hur han ska finansiera sina egna investeringar i nygamla Wow Air eller några andra frågor om planerna.

Upplägget i prospektet är alltså i princip identiskt med den affärsmodell som Wow Air var på väg att återgå till före konkursen. Analysen av konkursen är också identisk med den bild som Skúli Mogensen tidigare förmedlat.

Skúli Mogensen skrev nyligen i ett brev till de tidigare anställda att han "älskade detta bolag, våra människor och det som vi stod för och det som vi höll på att bygga upp" och att det "var oerhört svårt och sorgligt att se tillbaka på Wow Air". Han skrev också att han hade ett stort ansvar för konkursen.

I brevet nämner Skúli Mogensen den misslyckade satsningen på jumbojettar och långdistansflyg som ett avgörande misstag. Det var också ett misstag att frångå lågprisprofilen och att inte bygga upp ett kapital som skulle kunna hjälpa bolaget under svåra tider. Läget på marknaden med höga oljepriser och tuff konkurrens bidrog också till konkursen.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.