onsdag 10 april 2019

Få islänningar badar i Blå lagunen

Badgästerna flockas i Blå lagunen. Men islänningarna är sällsynta besökare i badet. Bara en av nio islänningar har varit till Blå lagunen det senaste året. Den turistattraktion som är populärast bland invånarna är i stället Þingvellir. Knappt hälften av islänningarna har besökt nationalparken någon gång under de sista tolv månaderna. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Ständiga prishöjningar, enorma vinstmarginaler och tidsbokning för att få plats. Så ser vardagen ut i Blå lagunen. I takt med att turismen till Island ökat har också tillströmningen av gäster ökat. Men islänningarna själva badar sällan i Blå lagunen.

Bara 11,2 procent uppger att de besökt Blå lagunen under det senaste året. Men en stor majoritet har varit där någon gång. Bara 8,2 procent säger att de aldrig varit till Blå lagunen. Inte helt oväntat kommer de flesta inhemska badgästerna från sydvästra Island.

Gästerna till Blå lagunen är också oftare höginkomsttagare. Bland de islänningar som har en månadslön på minst 1,2 miljoner isländska kronor är det bara 2,1 procent som inte besökt badet. Bland dem som tjänar mindre än 400 000 i månaden är det 13,5 procent som aldrig varit till Blå lagunen.

Den populäraste turistattraktionen bland islänningarna själva är i stället Þingvellir. Hela 41,7 procent har besökt Þingvellir de senaste tolv månaderna. Även här är det personer bosatta i närheten som är de flitigaste gästerna. Och det är bara 1,4 procent som aldrig har besökt Þingvellir.

En nästan lika självklar utflykt är Geysir och Gullfoss. Endast 1,6 procent har inte varit till något av ställena. Och 26,3 procent har varit där det senaste året - vilket gör de två utflyktsmålen till de populäraste efter Þingvellir.

Av de sju besöksmål som Maskína frågar om är Reynisfjara den som färst besökt. Det är 32,6 procent som aldrig har varit till stranden utanför Vík í Mýrdal på den isländska sydkusten. Och 12,9 procent har åkt till den det senaste året.

Mývatn är det 6,2 procent som aldrig har besökt. Och 6,8 procent har inte någon gång varit till Skógafoss medan 10,1 procent inte upplevt Jökulsárlón på plats.

Och det är 24,6 procent som kommit till Mývatn under det senaste året, 22,3 procent till Skógafoss och 20,7 procent till Jökulsárlón.