tisdag 23 april 2019

Flyg försenat efter myrinvasion - Wow Air slipper betala

Flyget från Montreal till Keflavík blev 22 timmar försenat efter att det stoppas av kanadensiska myndigheter. Skälet till förseningen var att besättningen på väg till Kanada upptäckte ett stort antal myror ombord. Flyget fick inte lyfta förrän insektsgift sprutats in i planet. Wow Air slipper betala passagerare ersättning för förseningen.

Den 26 mars 2018 lyfte ett plan från Wow Air från Keflavík mot Montreal. Efter några timmar i luften reagerade passagerare på att det plötsligt fanns mängder av myror i kabinen. Myrorna kröp fram från en av bagagehyllorna.

Besättningen informerade kanadensiska myndigheter. Efter landning i Montreal dröjde det ett par timmar innan passagerarna fick gå av. De tvingades då lämna allt handbagage, alla ytterkläder och alla tillhörigheter kvar inne i kabinen.

Myndigheterna förseglade planet. De tillkallade skadedjursbekämpare som fick spreja insektsgift i kabinen. Medan saneringen pågick fick de passagerare som väntade på sitt bagage filtar och vatten inne i ankomsthallen.

Passagerarna var aldrig i fara på grund av myrorna. Efter 20 timmar var saneringen klar. När planet lyfte för att återvända till Keflavík var förseningen uppe i 22 timmar.

En passagerare vände sig till Samgöngustofa för att få ersättning för förseningen. Standardersättning för förseningar på minst tre timmar som anses ligga inom flygbolagets kontroll är 400 euro.

Wow Air nekade passageraren ersättning. Bolaget ansåg att myrorna ombord var en händelse som det inte kunde ta ansvar för. Det var alltså något som var utanför Wow Airs kontroll.

Samgöngustofa håller med flygbolaget. Wow Air kunde inte beskyllas för myrinvasionen. Inte heller kunde flygbolaget göra något åt att kanadensiska myndigheter höll planet på marken i nästan ett dygn efter landning i väntan på sanering.

Eftersom det rörde sig om en händelse utanför Wow Airs kontroll anser inte heller Samgöngustofa att passageraren har rätt till någon ersättning.

Inte heller behöver Wow Air ersätta en passagerare som var med på flyget från Keflavík till Montreal. Det var en dryg timme försenat redan när det lyfte. Planet var i luften först 18.38 medan avgången enligt tidtabellen var 17.20. Planet landade i Montreal vid midnatt i stället för 22.50.

Det dröjde ända till 2.10 på natten tills passagerarna fick lämna planet. Då hade förseningen överskridit tre timmar. Men även denna försening berodde på myrorna ombord. Beslutet att inte låta passagerarna kliva av togs av kanadensiska myndigheter. Därför anser inte Samgöngustofa att flygbolaget bär skulden för förseningen.

Här och här kan du läsa besluten i sin helhet.