torsdag 11 april 2019

Flygförbud för Boeing tvingar Icelandair ställa in avgångar

Icelandair hyr in ett tredje flygplan för att täcka upp för flygförbudet mot Boeing 737 Max 8 och 9. Men de inhyrda flygplanen räcker inte för att ersätta de stoppade modellerna helt och hållet. Fram till den 15 juni kommer bolaget att tvingas ställa in över 100 avgångar. Sedan tidigare har Icelandair slopat trafiken från Keflavík till Halifax och Cleveland.

När det efter kraschen i Etiopien tidigare i år utfärdades flygförbud för Boeing 737 Max 8 och 9 var Icelandair ett av de bolag som drabbades. Icelandair hade redan tre sådana flygplan i sin flotta. Ytterligare sex skulle tas i bruk under våren och sommaren.

För att täcka upp för de nio plan som inte får användas har Icelandair sedan tidigare hyrt in två Boeing 767. Bolaget har också plockat bort kanadensiska Halifax och amerikanska Cleveland som destinationer.

Nu hyr Icelandair in en Boeing 757-200. Bolaget uppger i ett pressmeddelande att planet tas i bruk den 15 maj och ingår i flottan till och med den 30 september. Planet tar 184 passagerare.

Trots tre ersättningsplan ställer Icelandair in över 100 avgångar - vilket betyder 3,6 procent av det totala antalet flygningar - mellan den 1 april och den 15 juni. Det totala antalet flygstolar blir dock inte så mycket mindre eftersom ersättningsplanen av modellen Boeing 767 tar fler passagerare än Boeing 737 Max 8 och 9.

De ekonomiska konsekvenserna av flygförbudet är än så länge okända. Icelandair skriver att de beror på hur mycket av kostnaden för stoppet som Boeing kommer att ersätta.

Här kan du läsa mer om Icelandair och flygförbudet för Boeing 737 Max 8 och 9.