lördag 13 april 2019

Gästblogg: Gleðilegt sumar eller glad sommar den 19-25 april

Förr var det vanligt att skicka hälsningar i samband med första sommardagen.
Kort från en privatsamling i Reykjaviks stadsarkiv.

Sumardagurinn fyrsti är helgdag på Island och alla önskar varandra gleðilegt sumar!

Dagen har inte med vädret att göra utan med en gammal indelning av året i två hälfter, sommar och vinter. Sommaren tycks ha firats med mat och dryck så länge man har skriftliga källor.

Första sommardagen är sedan republiken Island bildades
1944 flaggdag och fridag: Fánadagur.

Den gamla tideräkningen utgick från månens gång, med veckoräkning. Med den kristna kalendern kom sommaren att inledas en torsdag mellan 19 och 25 april, tredje torsdagen efter Marie bebådelsedag.

Harpa
Den första sommarmånaden i den gamla veckoräkningen kallas, åtminstone sedan 1600-talet, för Harpa. Det ger en botten i ordet harpa, som också är ett stränginstrument, och är namnet på det nya konserthuset i Reykjavik.

Sumargjöf
Sommargåvor, sumargjafir , är också kända sedan 1600-talet. En av mina vänner talade ofta om hur roligt det var att som barn på 1920-talet på Östfjordarna få en sommargåva för det kunde var en leksak, en boll eller något kul. Till jul fick barnen spelkort, ett ljus eller något nyttigt klädesplagg. Makar gav gärna varandra gåvor och min morbror berättar om glädjen då mormor på 1930-talet på Nordlandet fick en kaffeservis i tunt, japanskt porslin.

Fánadagur
Under 1800-talet var första sommardagen en större högtid än julen. Dagens arbete blev bara det nödvändiga och utöver med god mat firades den med med kaffe, choklad och kakor. I Reykjavik kom barnens dag att knytas till första sommardagen med parader och underhållning. Dagen är sedan republiken bildades 1944 fánadagur, flaggdag och fridag.

Ursprungligen publicerad 13 april 2008 av Samfundet Sverige-Island