fredag 26 april 2019

Glaciären Snæfellsjökull kan försvinna till år 2050

Omkring år 2050 kommer glaciären Snæfellsjökull att vara historia. Istäcket är nu i genomsnitt bara 30 meter tjockt. Under det senaste århundradet har glaciärens storlek halverats. Det konstaterar experter vid Veðurstofa Íslands efter en expedition till Snæfellsjökulls topp där de bland annat mätte hur mycket snö som fallit under vintern.

Snæfellsjökull på Snæfellsnes på västra Island är en av landets mest kända och mytomspunna glaciärer. Men den kan alltså snart vara historia. Sommaren 2012 var toppen på 1 446 meters höjd isfri för första gången på minst flera hundra år. Och avsmältningen har inte stannat av.

När glaciärens yta mättes 1910 var Snæfellsjökull 22 kvadratkilometer. Nu har den krympt till 10 kvadratkilometer.

Det har tidigare spekulerats i att Snæfellsjökull kommer att försvinna som glaciär omkring år 2100. I den takt som jökeln smälter kan den enligt Veðurstofa Íslands vara borta redan runt år 2050. Istäcket är nu i snitt bara 30 meter tjockt.

Under påskhelgen tog sig experter från Veðurstofa Íslands upp på Snæfellsjökulls topp. Där genomförde de borrprover för att undersöka hur mycket snö som faller på glaciären under vintrarna. Proverna togs på 1 350 meters höjd. Temperaturen i den snö som fallit den senaste vintern var -2 grader.

Nederbörden under vintern beräknades till 2 600 millimeter. Det är ungefär tre gånger så mycket nederbörd som på låglandet. Men det är mindre än på andra glaciärer. Öræfajökull fick förra året 5 700 millimeter nederbörd under vintern och snittet på Mýrdalsjökull är 5 600 millimeter och på Hofsjökull 3 000 millimeter.

På 1 000 meters höjd på Snæfellsjökull var vinterns nederbörd 2 250 millimeter. Snödjupet för denna vinter var fyra meter.

Þorsteinn Þorsteinsson, glaciolog vid Veðurstofa Íslands, säger i ett pressmeddelande att det finns goda skäl att fortsätta att följa utvecklingen på Snæfellsjökull:
"Resultaten av dessa mätningar kommer inte direkt som någon överraskning även om vi visserligen inte har några jämförelser från andra mätningar på glaciären eftersom det här är den första. Det finns dock starka skäl till att försöka finansiera regelbundna nederbördsmätningar på Snæfellsjökull för att öka vår kunskap om isländska glaciärers reaktion på klimatförändringar och inte minst på grund av att glaciären har blivit berömd i text och bild."
Här kan du läsa mer om Snæfellsjökull.