fredag 12 april 2019

Hamburgaren på Staðarskáli på väg att fylla 60 år

Hamburgaren kom till Island redan med den amerikanska ockupationen under andra världskriget. Men det dröjde innan den fick fäste bland islänningarna. Först under 1950-talet blev den riktigt populär. Några som tidigt hoppade på trenden var vägstoppet Staðarskáli. Där har hamburgaren funnits på menyn ända sedan invigningen sommaren 1960.

Staðarskáli på nordvästra Island är landets mest klassiska och anrika vägstopp. Här - i botten på Hrútafjörður - korsas vägarna norrut mot Strandir, Hólmavík och Ísafjörður och österut mot Akureyri. Vid vägskälet byggdes den första bensinstationen redan 1929.

Den första vägkrogen vid Staðarskáli vid Brú öppnades i juni 1960. Butikschefen Einar Ísfjörð säger till Vísir att hamburgare fanns på menyn redan vid invigningen. Och de har alltså funnits kvar på matsedeln i snart 60 år:
"Vad jag förstår var det en kvinnlig anställd som hade arbetat hos dem här i Staðarskáli som hade rest till USA och från USA hade tagit med sig att det stektes hamburgare och serverades i bröd."
Kvinnan som hade färdats ombord ett fartyg till USA och tillbaka var Steina Guðrún Hammer Guðmundsdóttir. Hon var alltså en av de första anställda på Staðarskáli. Det var hon som introducerade hamburgaren för Bára Guðmundsdóttir - som tillsammans med maken Magnús Gíslason och svågern Eiríkur Gíslason var den trio som drev restaurangen från starten:
"Bröderna tog direkt upp detta och började producera hamburgare och gjorde det själva här i huset."
Att hitta någon som ville leverera hamburgerbröd var svårare. Einar Ísfjörð säger till Vísir att de så småningom hittade en bagare som gick med på att baka enligt de speciella önskemålen från Staðarskáli. Inledningsvis var det helt enkelt inget bageri som nappade på receptet:
"Men så hittade de en bagare i Blönduós som skötte bakningen av bröd åt dem i många år. Följaktligen tror jag att den första hamburgaren på Island åts här på Staðarskáli."
Hamburgare är sannolikt den maträtt som har störst spridning på Island. Den säljs på så gott som alla enklare matställen - men den finns också på väldigt många restauranger. Det är nästan bara ett mindre antal krogar med gourmetambitioner som inte har hamburgare på matsedeln.

De första hamburgarna såldes på Island redan 1941, samma år som amerikanska styrkor ockuperade öriket. Matexperten Nanna Rögnvaldardóttir har dnligt Vísir grävt i tidningsarkiven. Matstofan på Aðalstræti i Reykjavík - huvudstadens äldsta gata - började i juli samma år annonsera om hamburgare i Daily Post, en tidning riktad till de amerikanska trupperna.

Men det verkar inte som att hamburgarna då slog igenom hos islänningarna. När Thorolf Smith i Vísir 1952 skriver om hamburgare beskriver han den som något tidigare okänt: "något slags mald biff mellan två brödskivor".

Två år senare rapporteras det om att islänningar som jobbar på Nato-basen i Keflavík har serverats hamburgare - och varit allt annat än nöjda. Men därefter går det snabbt. Kjörbarinn och Ísborg i Reykjavík marknadsför hamburgare för en isländsk kundkrets under 1956. Samma år börjar vägkrogen vid bron över Hvítá i Borgarfjörður servera hamburgare.

Hamburgare blir en succé - i synnerhet bland yngre islänningar. Nanna Rögnvaldardóttir har i pressarkiven hittat en tidningsartikel från 1958. Där klagas det enligt Vísir på att ungdomar äter hamburgare och pommes frites samt dricker mjölk till. Uppenbarligen hade ännu inte läsk slagit igenom som självklar följeslagare till snabbmat.

Einar Ísfjörð trodde att Staðarskáli kanske var först i landet med hamburgare. Så var det alltså inte. Däremot är Staðarskáli sannolikt uthålligast. Eftersom inget av de allra första matställena som erbjöd hamburgare har överlevt är den klassiska vägkrogen unik. Ingen annan isländsk restaurang har haft hamburgare på menyn 59 år i följd.

Här kan du läsa mer om Staðarskáli.