onsdag 3 april 2019

Hataris förmodade aprilskämt - hoppar av Eurovision

Hatari kommer inte att representera Island i Eurovision Song Contest. Gruppen påstår sig ha nekats inresetillstånd eftersom medlemmarna anses ha uppmanat till bojkott mot Israel. Men det mesta tyder på att det rör sig om ett aprilskämt - även om Felix Bergsson, som basar över den isländska delegationen, inte har informerats.

I Israel finns krafter som vill att Hatari, Islands representant i Eurovision Song Contest, inte ska släppas in i Israel. Skälet är de uttalanden som gruppens medlemmar gjort om Israel. Hittills finns det inget som pekar på att de inte kommer att släppas in i landet.

Men i måndags gick Iceland Music News - en "nyhetssajt" som enbart publicerar artiklar om Hatari - ut med nyheten om att Hatari hoppar av tävlingen. Beslutet ska vara en följd av att de inte beviljas inresetillstånd. Det beror i sin tur på att de anses ha uppmanat till bojkott mot Israel.

I artikeln finns en rad spektakulära påståenden. Det sägs att Mossad ska ha sökt igenom medlemmarnas mejl i jakt på komprometterande uppgifter och att det i FN:s generalförsamling ska ha hållits ett speciellt möte om Hataris medverkan.

Uppgifterna i sig är underliga. Inget talar dock för att de skulle vara sanna. Artikeln publicerades på kvällen den 1 april. Hatari har dock inte kommenterat om det skulle röra sig om ett aprilskämt eller inte.

Felix Bergsson, som är chef för den isländska delegationen, säger i Morgunblaðið att han varken hört något om något avhopp eller något inreseförbud. Däremot känner han till hur Hatari brukar skapa publicitet:
"Detta är pajasar."
Här kan du läsa mer om Hatari.