söndag 21 april 2019

Hög prislapp för att rädda telefonstationen i Brú

I många år har den gamla telefonstationen i Brú vid Hrútafjörður stått tom. I årtionden var platsen navet i kommunikationer mellan södra och norra Island. Men nu står byggnaderna och förfaller. Det finns personer som vill renovera huset - och det lilla kraftverket som finns i källaren. Men kostnaderna riskerar att bli höga.

Telefonstationen i Brú vid Hrútafjörður öppnade 1950. Fram till 1976 utgjorde den navet i kommunikationerna mellan norra och södra Island. Alla telefonsamtal från Reykjavík till Akureyri kopplades via Brú. Här fanns också ett postkontor och möjlighet att skicka telegram. Postkontoret hölls öppet ytterligare några år efter att telefonstationen stängdes.

Men platsen fungerade också som ett nav för busstrafiken i landet. Vid Brú stannade bussar på väg mot olika delar av landet. Brú ligger ungefär halvvägs mellan Reykjavík och Akureyri.

De senaste åren användes fastigheten för anställda vid Staðarskáli, den vägkrog som öppnade ett par kilometer bort i samband med att ringvägens sträckning i Hrútafjörður ändrades 2008. Länge har dock byggnaderna stått och förfallit. El och värme stängdes av 2014.

I källaren finns en gammal turbin som inte längre fungerar. En trumma leder till Ormsá, en liten älv som tillhör fastigheten. Kraftverket i källaren försåg länge både telefonstationen och Brúarskáli - ett vägstopp som bommade igen 2008 när ringvägen fick ny sträckning - med elektricitet.

Einar Ísfjörð, N1:s butikschef i Staðarskáli, säger till Vísir att fastigheten vid Brú länge hade mycket stor betydelse för regionen:
"Ja, jag tror att detta var världens navel och mycket handlade om det här och det var säkerligen den största arbetsgivaren i regionen i denna gamla tid."
En intressegrupp under ledning av Þórir Steingrímsson vill köpa fastigheten av N1 och renovera den. Han säger till Vísir att det kan bli dyrt att rusta upp byggnaderna. Men om inget görs kommer de att fortsätta förfalla och rivning kommer sannolikt så småningom bli det enda alternativet. En idé är att öppna ett vandrarhem i huvudbyggnaden.

Här kan du läsa mer om den gamla telefonstationen i Brú.