söndag 14 april 2019

Jordskalvssvärmen i Öxarfjörður ser ut att vara över

Illustration: Veðurstofa Íslands
Bara några få mindre jordskalv har inträffat i Öxarfjörður de senaste dagarna. Allt tyder därför på att den mest omfattande jordskalvssvärmen i regionen på 28 år är över. Almannavarnir har dock inte hävt den förhöjda beredskapen i området. Det är nu snart två veckor sedan ett skalv med en magnitud på minst 3 registrerades i Öxarfjörður.

Den 27 mars började en kraftig jordskalvssvärm i Öxarfjörður på nordöstra Island. Sedan dess har över 3 000 jordskalv inträffat i området. De sker i ett område ute till havs ungefär en halvmil sydost om Kópasker.

Det största skalvet ägde rum på kvällen den 27 mars. Det uppmättes till 4,2 och kändes tydligt i bland annat Kópasker och Kelduhverfi. Jordskalvssvärmens omfattning fick Almannavarnir att höja beredskapen i regionen. Invånare uppmanades bland annat att säkra föremål på väggar och hyllor om ett betydligt större skalv skulle inträffa.

Den senaste veckan har aktiviteten fortsatt avmattas. De senaste dagarna har det bara inträffat några jordskalv om dagen i Öxarfjörður. Inget av dem har varit tillräckligt kraftiga för att kännas på land.

Jordskalv i området är mycket vanliga eftersom det ligger i en sprickzon där kontinentalplattorna glider isär. Grímsey tillhör samma sprickzon. Där har den seismiska aktiviteten varit ganska kraftig den senaste veckan.

Det rör sig om en mindre jordskalvssvärm som även den ser ut att vara på väg att upphöra. Det största skalvet inträffade tidigt på morgonen den 8 april. Det skalvet hade en magnitud på 3,3 och kändes på ön men inte på fastlandet.

Här kan du läsa mer om jordskalven i Öxarfjörður.