måndag 15 april 2019

Kampanj på nätet samlar pengar till nygamla Wow Air

Skúli Mogensen försöker få hotellkedjan Kea att investera i nygamla Wow Air. Målet är att få ägarna att gå in med kapital i det nya lågprisflygbolag som han vill skapa efter Wow Airs konkurs. Samtidigt har en gräsrotsinsamling startats på nätet. Där kan allmänheten köpa aktier i Wow Airs efterträdare - men vem som står bakom kampanjen är inte känt.

Två och en halv vecka efter Wow Airs konkurs försöker grundaren och vd:n Skúli Mogensen hitta investerare som vill återskapa bolaget. Han har själv medgett att de senaste årens expansion med större flygplan och långdistansflyg var ett ödesdigert misstag. Det nygamla Wow Air skulle ha en tydlig lågprisprofil och enbart flyga kortare sträckor.

I början av förra veckan ska Skúli Mogensen enligt RÚV bland annat ha träffat företrädare för hotellkedjan Kea. Han ska diskuterat en investering i det nygamla bolaget. Elva isländska hotell ingår i kedjan som till hälften ägs av det amerikanska investeringsbolaget PT Capital som även är storägare i den isländska mobiloperatören Nova.

Hugh Short, vd för PT Capital, skrev nyligen på Linkedin att han inte förstod varför den isländska regeringen inte gick in och räddade Wow Air. Den hade kunnat bidra genom att hitta investerare som kunde skapa stabilitet för bolaget.

Skúli Mogensen har själv lanserat idén om gräsrotsfinansiering av det nygamla bolaget. Någon kampanj som han officiellt står bakom har dock ännu inte kommit igång. Däremot finns nu en annan kampanj på nätet där allmänheten uppmanas att bidra till att återuppbygga Wow Air.

Initiativtagarna skriver att svagare konkurrens kommer att driva upp biljettpriserna. Därför finns det ett starkt konsumentintresse med en konkurrent till Icelandair. Ett återuppståndet Wow Air skulle dessutom skapa nya jobb och intäkter.

Det uttryckliga målet med kampanjen är att backa upp Skúli Mogensen eller någon annan som grundar ett lågprisbolag. En rekommendation från initiativtagarna är att inte utlova en investering större än en femtedel av månadslönen. Förhoppningen är att få in minst 10 000 investerare för att kunna grunda ett aktiebolag som i sin tur investerar i Wow Air.

Vem som står bakom kampanjen är inte känt. På hemsidan presenteras initiativtagarna endast som tidigare kunder till Wow Air och andra flygbolag som förespråkar hälsosam konkurrens. Skúli Mogensen säger till RÚV att han inte har något med initiativet att göra och att han inte vet vem som ligger bakom det.

En som vill investera i ett nytt flygbolag är Hreiðar Hermannsson, som äger Hótel Stracta i Hella tillsammans med sonen Hermann Hreiðarsson. Han säger till RÚV att det är nödvändigt för Island att det finns två stora flygbolag som konkurrerar om passagerarna året runt:
"Om vi ska ha helårsturism så är det en kärnfråga att det finns två flygbolag. Och det är mycket bra om det kommer ett annat lågprisbolag, som då är ett mycket tydligt lågprisbolag, och å andra sidan finns ett bra bolag som Icelandair. Och då har vi fått precis rätt blandning. Och jag är en av dem som kan gå in med pengar till grundandet av ett nytt flygbolag eftersom det är en nyckelfråga."
Samtidigt klarnar bilden av hur Skúli Mogensen försökte rädda bolaget undan konkurs. Strax innan Wow Air gick omkull sålde bolaget utsläppsrättigheter till ett värde av 400 miljoner isländska kronor. Pengarna skulle gå till personalens löner i mars. Betalningen kom dock först när konkursen var ett faktum, skriver Morgunblaðið.

Det finns troligtvis inte mycket tillgångar i konkursboet. Fréttablaðið rapporterar att bolag som investerade i obligationer i Wow Air i somras bara kan räkna med att få tillbaka 15 procent av beloppet.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.