fredag 5 april 2019

Näst sista vintern på Hrafnseyrarheiði för 46-årig veteran

Vägen över Hrafnseyrarheiði i Västfjordarna är öppen igen efter att ha varit igensnöad nästan hela vintern. I 46 år är det Gunnar Gísli Sigurðsson som har plogat vägen. Men sannolikt har han bara ett år kvar på jobbet. Hösten 2020 öppnar tunneln som förbinder Arnarfjörður och Dýrafjörður. Bara 159,5 meter återstår innan själva grävarbetet är klart.

Tunneln Dýrafjarðargöng mellan Arnarfjörður och Dýrafjörður är det första steget mot en helårsväg som förbinder norra och södra Västfjordarna. Tunneln ska vara klar hösten 2020. Den bygger bort hälften av den sträcka som i dag i regel är oframkomlig om vintrarna. Då återstår bara vägen över Dynjandisheiði.

Vägen över Dynjandisheiði har skjutits upp flera gånger. Den befintliga vägen går på hög höjd, är i dåligt skick och snöar snabbt igen. Dessutom är vissa sträckor ofta utsatta för laviner.

Att vädret kan vara lömskt fick två utländska turister i en hyrbil nyligen erfara. De kände inte till att vägen över Dynjandisheiði och Hrafnseyrarheiði inte är öppen under vintern. Det var den 18 mars som de förlitade sig på sin gps, ignorerade två avspärrningar och körde upp på Hrafnseyrarheiði. Eftersom vintern varit snöfattig kunde de ta sig över heden.

De fortsatte till vattenfallet Dynjandi. Men när de skulle vidare söderut över Dynjandisheiði tog det stopp. En lavin gjorde att de inte kunde fortsätta. I stället vände de tillbaka över Hrafnseyrarheiði för att komma tillbaka till Þingeyri. Men även där tog det stopp. Då hade en lavin fallit som gjorde vägen oframkomlig. Lavinen var 150 meter bred.

Räddningsarbetare från Þingeyri undsatte turisterna. Men de fick lämna hyrbilen kvar uppe på heden. Det uppger polisen på Facebook.

Nu är vägen över bägge hedarna - åtminstone tillfälligt - öppen på nytt. Den som plogat sträckan är Gunnar Gísli Sigurðsson, ett jobb han haft sedan 1973. Han säger till RÚV att årets arbete inte var särskilt krävande. Den snöfattiga vintern gjorde att det gick förhållandevis snabbt att öppna vägen eftersom snötäcket inte var djupt:
"Det här är bara en liten del av vad som har uppmätts. Någon gång i tiden uppmättes det 22 meter."
Gunnar Gísli Sigurðsson har alltså kanske bara en vinter kvar uppe på hedarna. Men det finns åtminstone planer på att fortfarande underhålla vägarna över Hrafnseyrarheiði och Dynjandisheiði under somrarna. Han säger till RÚV att han kört av vägen vid två tillfällen. Ändå har han lärt sig att uppskatta hedarna:
"Jag vet inte det. Jo, jag tror nog det."
Arbetet med tunneln går hittills något fortare än planerat. Hittills har det grävts 5 141,5 meter - vilket är 97 procent av själva tunneln. Bara 159 meter återstår tills borrningarna är klara.

Här kan du läsa mer om Dýrafjarðargöng.