lördag 27 april 2019

Nya bottenrekord för Morgunblaðið och Viðskiptablaðið

Läsningen av både Morgunblaðið och Viðskiptablaðið nådde nya bottennivåer i mars. Morgunblaðið når nu bara 23,9 procent av islänningarna. Och Viðskiptablaðið läses bara av 7 procent. Inget pekar på att tidningarnas vikande upplagor skulle gå mot något trendbrott. Det är framför allt yngre islänningar som ratar tryckta tidningar. Det visar den senaste mätningen från Gallup.

Morgunblaðið var länge Islands största och mest inflytelserika dagstidning. Men den tid då Morgunblaðið var given läsning för en majoritet av medborgarna blir allt mer avlägsen. Nu hålls tidningen vid liv genom ständiga kapitaltillskott från ägarna - som i många fall är tungviktare inom fiskeindustrin.

Inget tyder på att den negativa trenden skulle vara på väg att brytas. Tidningens räckvidd minskar stadigt - och det är i synnerhet yngre islänningar som väljer bort Morgunblaðið.

Det var i mars bara 23,9 procent som läste Morgunblaðið. Det är den lägsta siffran någonsin. Tidningen har en något starkare ställning i huvudstadsregionen än på landsbygden. I Reykjavík med omnejd nådde tidningen 26,9 procent av invånarna.

Betydligt sämre går det att nå yngre läsare. Bland islänningar i åldern 18 till 49 år var det bara 14,5 procent som läste Morgunblaðið. Och bland boende i huvudstadsregionen i åldern 18 till 49 år var räckvidden 15,8 procent.

Det är inte bara Morgunblaðið som sätter ett nytt bottenrekord. Det gör även affärstidningen Viðskiptablaðið som utkommer en gång i veckan. I mars var det bara 7 procent som läste Viðskiptablaðið.

Den gratisutdelade Fréttablaðið - som också är Islands största dagstidning - nådde botten i februari. Då var det bara 38,9 procent som läste tidningen. I mars ökade läsningen till 39,4 procent.

Läsningen av Mannlíf var 17,8 procent och DV nådde 9,2 procent.

Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden.