tisdag 9 april 2019

Obetalda skulder kan tvinga Secret Solstice att ställa in

Slayer stämmer arrangören av festivalen Secret Solstice på 133 000 dollar. Bandet har fortfarande inte fått betalt för förra årets spelning i Reykjavík. Personer som jobbade under festivalen och en rad andra artister har inte heller fått betalt. Det finns dessutom en skuld till kommunen. Om inte arrangörerna får ordning på ekonomin kan årets upplaga ställas in.

Förra årets upplaga av Secret Solstice blev ett ekonomiskt bakslag för arrangörerna. Fortfarande är det många som inte har fått betalt. Tidigare i år gick Reykjavíkurdætur ut och berättade att de nu fått en förfrågan om att spela gratis på festivalen. Samtidigt har de ännu inte fått gaget för förra årets spelning på festivalen.

Då var det bolaget Solstice Productions som arrangerade festivalen. I år har bolaget Live Events tagit över Secret Solstice. Det bolaget har hävdat att det skulle se till så att alla skulder från förra året betalades. Men så har alltså inte skett.

Nu stämmer alltså Slayer bägge bolagen på 133 000 dollar. Bandet fick enligt RÚV en förskottsbetalning för förra årets konsert på Secret Solstice. Den del av gaget som skulle betalas ut i efterhand har däremot inte betalats.

Jón Gunnar Ásbjörnsson, den advokat som representerar Slayers agent, säger till Vísir att han stämmer både Solstice Productions och Live Events eftersom företrädare för det senare bolaget har sagts sig vara redo att ersätta artister och andra som inte fått betalt.

Hittills har utmätningsförsöken hos Solstice Productions inte gett något resultat. Trots arrangörsbytet hotas nu årets upplaga av festivalen av de obetalda skulderna från förra året.

Kommunen har gett preliminära klartecken för att arrangera festivalen i Laugardalur fram till 2020. Boende har dock varit allt annat än nöjda med Secret Solstice. Det motståndet finns enligt Vísir alltjämt kvar. Inför årets upplaga har festivalen kortats samtidigt som området blivit mindre. Dessutom har arrangörerna lovat att rikta in sig mot en något äldre publik.

Men avtalet för 2019 har fortfarande inte undertecknats. Där framgår det att alla skulder ska vara reglerade senast den 1 april. Annars utfärdas inget tillstånd.

Þór­dís Lóa Þór­halls­dótt­ir, ordförande i fullmäktige och kommunpolitiker för Renässans, säger till RÚV att Secret Solstice har en skuld till kommunen på 10 miljoner isländska kronor. Att Slayer stämmer förra årets arrangör var en nyhet för henne. Hon känner dock till att många inhemska företag och personer inte har fått betalt:
"Läget är bara som så att de inte har slutfört betalningen till kommunen. Det är första grejen. Inget sker förrän det har gjorts. Vi diskuterar inte det här på allvar förrän dess."
Frågan kommer troligen att tas upp i kommunstyrelsen på torsdag. Þór­dís Lóa Þór­halls­dótt­ir säger till RÚV att det inte blir någon festival om inte kommunen ger sitt tillstånd genom att underteckna avtalet:
"Om det inte skrivs under så blir det förmodligen ingen festival."
Årets upplaga av Secret Solstice blir - om den inte ställs in - den femte i ordningen. Den äger rum den 21 till den 23 juni i Laugardalur i Reykjavík. Bland de artister som bokats märks bland annat Patti Smith, Robert Plant, Black Eyed Peas, Rita Ora och Pussy Riot. Däremot finns inte Reykjavíkurdætur med bland årets artister.

Här kan du läsa mer om turerna kring Secret Solstice.