fredag 12 april 2019

Piratpartiet åter näst störst på Island

Piratpartiet växer och är nu Islands näst största parti. Självständighetspartiet förlorar väljarstöd men behåller ändå med god marginal positionen som största parti. Samtidigt tycks Centerpartiet ha återvunnit förtroendet efter skandalen på Klaustur. Nu är Centerpartiet åter större än Framstegspartiet. Det visar den nya opinionsmätningen från MMR.

I ett och ett halvt år har Självständighetspartiet varit störst i landet enligt MMR:s väljarbarometrar. Nu backar partiet visserligen till den lägsta siffran sedan i somras. Ändå har partiet ett stort försprång till de övriga partierna i alltinget.

Nu får Självständighetspartiet 21,7 procent, en tillbakagång med 1,9 procentenheter jämfört med förra månadens mätning.

Sedan augusti 2018 har Socialdemokraterna - som då gick förbi Piratpartiet - varit näst största parti. Nu återtar Piratpartiet positionen som tvåa i landet. Piratpartiet ökar med 1,4 procentenheter till 15 procent. Det är Piratpartiets högsta siffra sedan partiet passerades av Socialdemokraterna i somras.

Socialdemokraterna får nu 13,9 procent, en ökning med 0,1 procentenheter.

Gröna vänstern fortsätter att ha det tufft i opinionen. Partiet är långt ifrån de siffror som noterades före valet hösten 2017 och innan Gröna vänstern bildade regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

Gröna vänsterns väljarstöd är nu 10,4 procent, en minskning med 1 procentenhet. Det är den lägsta noteringen för partiet hos MMR på ett halvår.

Centerpartiet tycks ha återvunnit väljarnas förtroende efter skandalen på Klaustur. Nu är stödet tillbaka på samma nivåer som innan avslöjande om hur partitoppen hånade och kränkte kvinnor och olika minoritetsgrupper under en barrunda.

Nu växer Centerpartiet med 2,2 procentenheter. Väljarstödet är nu 10,2 procent.

Efter skandalen gick Framstegspartiet om Centerpartiet i opinionen. De rollerna är nu ombytta. Framstegspartiet minskar med 2,4 procentenheter till 8,7 procent.

Även Folkets parti var inblandat i skandalen på Klaustur. Händelsen verkar inte ha haft någon större inverkan på väljarna. Stödet växer med 0,7 procentenheter till 5,4 procent - och Folkets parti klättrar därmed på nytt över femprocentsspärren till alltinget.

Renässans får 9 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Islands socialistparti har hos MMR aldrig lyckats ta sig över femprocentsspärren. Men i april är avståndet upp till spärren det minsta hittills. Stödet ökar med 2 procentenheter till 4,5 procent.

Inga andra partier är i närheten av att klara spärren. Ljus framtid får 0,3 procent, en minskning med 0,4 procentenheter. Folkfronten får 0,1 procent, en ökning med just 0,1 procentenheter. Och ingen uppger att de sympatiserar med Gryning.

Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet förlorar alla väljare i april. Men stödet för den koalitionsregering där de tre partierna ingår tar trots detta ett stort kliv uppåt. Stödet för regeringen är nu 46,5 procent, en uppgång med 4,7 procentenheter. Siffran är den högsta på ett halvår.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.