tisdag 2 april 2019

Sigur Rós åtalas för skattefusk - undvek betala 150 miljoner

Sigur Rós åtalas för skattebrott som pågick i flera års tid. De fyra medlemmarna redovisade inte alla intäkter och undvek därmed att betala 150 miljoner isländska kronor i skatt. Samtliga fyra medger att de inte skattat för intäkterna. Men de lägger skulden på en revisor och förnekar att det skulle röra sig om medvetet skattefusk.

Det senaste året har varit turbulent för Sigur Rós. För ett år sedan belades tillgångar till ett värde av 800 miljoner isländska kronor med kvarstad. Skälet till att Tollstjóri vände sig till domstol för att frysa tillgångarna var en utredning som redan då pågått i två års tid.

Det är denna utredning som nu har lett fram till åtal. Men det är inte den enda stormen kring gruppen. I höstas hoppade trummisen Orri Páll Dýrason plötsligt av bandet sedan han anklagats för våldtäkt. Han förnekade anklagelserna men valde ändå att direkt lämna Sigur Rós.

Under förra året begärdes också KS Productions i konkurs. Bolaget skulle arrangera Sigur Rós konsertserie Norður og niður i Harpa i Reykjavík. KS Productions fick 35 miljoner isländska kronor i förskott på biljettförsäljningen. Men plötsligt var pengarna borta. Harpa och Sigur Rós täckte förlusterna för att kunna genomföra konserterna.

Nu kommer alltså ännu ett ekonomiskt slag mot gruppen. Fyra medlemmar - Jón Þór Birgisson och Georg Holm samt Orri Páll Dýrason och Kjartan Sveinsson som senare lämnat gruppen - åtalas nu för skattebrott. Enligt åtalet har de undvikit att betala omkring 150 miljoner isländska kronor i skatt.

Samtliga fyra har inte lämnat in korrekt underlag för inkomstskatt och kapitalskatt. Därför har de betalat för lite skatt.

Jón Þór Birgisson redovisade inte intäkter på totalt 143 miljoner. Han åtalas för att ha undvikit 43 miljoner i skatt. Georg Holm redovisade inte 126 miljoner och undkom 44 miljoner i skatt. Orri Páll Dýrason redovisade inte 129 miljoner och skulle ha betalat ytterligare 45 miljoner i skatt. Kjartan Sveinsson redovisade inte 42 miljoner och undvek därmed 19 miljoner.

Händelserna som de fyra åtalas för ägde rum mellan 2010 och 2014. Dessutom åtalas Jón Þór Birgissons revisor för att inte ha lämnat in artistens självdeklarationer för 2013 och 2014.

Sigur Rós skriver i ett uttalande att gruppen och Ríkisskattstjóri är överens om omständigheterna. Myndigheten har nu fått all nödvändig information från de fyra medlemmarna. De beklagar att saken nu går vidare till åtal.

Bjarnfreður Ólafsson, advokat vid Logos som arbetar på uppdrag av Sigur Rós, säger i uttalandet att det nu blir upp till åtal att bevisa att medlemmarna har gjort sig skyldiga till grov försumlighet genom att inte lämna in korrekta uppgifter till myndigheterna. Enligt Bjarnfreður Ólafsson är det inte möjligt:
"Bandmedlemmarna är musiker och inte experter på bokföring och internationella affärer - och än mindre i självdeklarationer och skatteinbetalningar. Därför anlitade de erkända experter för att sköta bokföring och all kommunikation med isländska skattemyndigheter. Men det har visat sig att felaktiga självdeklarationer lämnades in till Ríkisskattstjóri och/eller att de lämnades in för sent. Samtidigt trodde bandmedlemmarna att dessa saker var i god ordning och i händerna på fackpersoner."
Rättegången kommer att äga rum i Héraðsdómur Reykjavíkur. Det är inte klart när den börjar.

Här kan du läsa mer om utredningen om skattebrott mot Sigur Rós.