tisdag 9 april 2019

Skúli Mogensen vill gräsrotsfinansiera nya Wow Air

Skúli Mogensen planerar en kampanj med gräsrotsfinansiering för att återskapa det konkursade flygbolaget Wow Air. Målet är att dra ihop totalt 40 miljoner dollar från utomstående investerare. Redan ska både utländska och inhemska investerare ha visat intresse för projektet. Men de är skeptiska till att kretsen kring Skúli Mogensen vill kontrollera 51 procent av aktierna i nygamla Wow Air.

När Vinnumálastofnun stängde i fredags var det enligt Morgunblaðið omkring 800 anställda i det konkursade flygbolaget Wow Air som hade ansökt om arbetslöshetsersättning. Ytterligare flera hundra anställda i bolag med anknytning till Wow Air har varslats om uppsägning.

I förra veckan framkom det att Skúli Mogensen, Wow Airs grundare och vd, vill återskapa bolaget. Tanken är att då hålla den lågprisprofil på kortare distanser som bolaget hade i början. Han har medgett att det var en rad felaktiga expansionsbeslut som fällde Wow Air.

Nästan hela den tidigare ledningen för Wow Air står bakom Skúli Mogensens försök. Planen är att de ska kontrollera 51 procent av aktierna i bolaget. Övriga aktieägare ska kontrollera 49 procent. Målet är att dra in 40 miljoner dollar från externa investerare.

Nu berättar Fréttablaðið att Skúli Mogensen tänker söka gräsrotsfinansiering för sina planer. Kampanjen ska lanseras på en utländsk webbplats för just gräsrotsfinansiering. Den lägsta investeringen kommer att ligga på omkring 250 000 isländska kronor. Totalt är målet för kampanjen cirka 5 miljoner euro.

I liknande kampanjer brukar investerarna belönas på olika sätt. Större investeringar ger större fördelar. Det är enligt Fréttablaðið oklart vad de gräsrotsinvesterare som deltar i kampanjen kommer att få. Det skulle kunna röra sig om allt från aktier i bolaget till flygbiljetter.

Uppgifterna kommer sedan flera inhemska och utländska investerare visat intresse för det nygamla bolaget. De ska dock vilja kontrollera upp till 80 procent av aktierna. Och en så stor aktiepost ryktas inte Skúli Mogensen vilja släppa ifrån sig.

Skúli Mogensen bekräftar för RÚV att han planerar en gräsrotsfinansieringskampanj på nätet. Han vill dock inte avslöja några detaljer om projektet:
"Jag har fått oerhört positiva reaktioner från allmänheten över hela landet. Och uppmuntran om att erbjuda allmänheten att delta i detta med oss."
Hans förhoppning är att kunna börja flyga igen redan i juni. Frågan är om det är möjligt. I samband med konkursen återlämnade Wow Air flygtillståndet till Samgöngustofa. För att det nygamla bolaget ska få ett nytt tillstånd måste hela den tidskrävande processen göras om från början, skriver Morgunblaðið.

De flygplan som Wow Air använde har nästan samtliga hyrts ut till andra operatörer. Kvar på flygplatsen i Keflavík står ett av det konkursade bolagets plan. Det planet har flygplatsbolaget Isavia tvingat kvar på marken som säkerhet för Wow Airs skuld på 1,8 miljarder isländska kronor i obetalda flygplatsavgifter.

Flygplanet ägs av Air Lease Corporation och har stått på marken sedan den 18 mars. Isavia för just nu förhandlingar med bolaget om planet. Bolaget får enligt RÚV inte tillbaka planet förrän skulden är betald.

Redan har bland annat datorer och kontorsutrustning sålts ur konkursboet. Mest värdefullt är bokningssystem, webbplats, reservdelar och varumärket. I Skúli Mogensens planer ingår att återanställa åtminstone 200 personer. Deras obetalda löner ska då betalas av det nygamla bolaget. I så fall innebär det att de avstår från sin uppsägningstid.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.