måndag 22 april 2019

Smugglade sprit, snus och cigaretter på Dettifoss - döms

När männen körde genom Vík í Mýrdal slog polisen till. I bagageutrymmet och i baksätet fanns enorma mängder smuggelsprit och cigaretter. De två männen arbetade båda ombord rederiet Eimskips transportfartyg Dettifoss. I Rotterdam såg de till så att smuggelgodset fick plats i en container. Och i Reyðarfjörður gjorde de så att containern inte undersöktes av tullen.

Den 6 november 2015 angjorde Eimskips fartyg Dettifoss hamnen vid Mjóeyri i Reyðarfjörður. Fyra dagar senare återvände två av besättningsmännen till en av de containrar som hade lossats från fartyget. De anlände i en bil av modellen Mitsubishi Pajero som de hyrt i Egilsstaðir.

Samma dag fick polisen ett tips om att en av männen var inblandad i smuggling. På eftermiddagen den 10 november körde de två besättningsmännen genom Vík í Mýrdal på väg mot Reykjavík. Då stoppades de av polisen.

I bagaget och bagageutrymmet fanns stora mängder smuggelgods: 231 liter starksprit, 26 liter vin, 70 centiliter likör, 179 cigarettlimpor, 3,7 kilo tuggtobak och 5,7 kilo nässnus.

De fördes först till polisstationen i Vík í Mýrdal. Därefter fördes de till polisstationen i Selfoss. Där delgavs de misstanke om att ha smugglat.

Smuggelgodset lastades ombord Dettifoss under ett stopp i Rotterdam. Där såg de två männen till så att det hamnade i en container. När fartyget anlände till Reyðarfjörður ordnade de så att containern inte hamnade bland det gods som tullen skulle undersöka.

Båda männen erkände smugglingen. De döms nu till 30 dagars fängelse. Hela straffet är dock villkorligt - vilket betyder att de inte behöver sitta av tiden om de inte gör sig skyldiga till ny brottslighet inom de två närmaste åren. Tillsammans ska de dessutom stå för rättegångskostnader för drygt 1,6 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.