lördag 6 april 2019

Största jordskalvssvärmen i Öxarfjörður på många år

Illustration: Veðurstofa Íslands
Jordskalven i Öxarfjörður fortsätter att minska i antal och magnitud. Hittills har omkring 3 000 jordskalv skett i området på två veckor. Det gör den nu pågående jordskalvssvärmen till den kraftigaste sedan 1991. I dag har ett femtiotal skalv inträffat i Öxarfjörður. Det största uppmättes till 2,2.

I två veckor har en jordskalvssvärm skakat Öxarfjörður på nordöstra Island. Veðurstofa Íslands skriver att det är den kraftigaste serien av jordskalv i regionen sedan 1991. Det största skalvet skedde klockan 20.29 den 27 mars och hade en magnitud på 4,2. Ytterligare sju skalv har varit kraftigare än 3.

Omkring 3 000 jordskalv har inträffat sedan den seismiska aktiviteten började till havs omkring en halvmil sydväst om Kópasker. Många av skalven sker längs en fem kilometer lång förkastning. Majoriteten sker på ett djup av två till fem kilometer.

Under lördagen har ett femtiotal mindre skalv inträffat. Det största hade en magnitud på 2,2.

Jordskalv är vanliga i området. De har inget samband med vulkanisk aktivitet. I stället beror de på kontinentalplattornas rörelser.

Almannavarnir har fortfarande förhöjd beredskap i regionen. Invånare i Kelduhverfi och Kópasker har uppmanats att säkra föremål på väggar och hyllor om ett betydligt större skalv skulle inträffa. Nu tyder dock det mesta på att jordskalvssvärmen är på väg att ebba ut.

Den 13 januari 1976 skakades Kópasker med omnejd av ett jätteskalv med magnituden 6,2. Det orsakade omfattande materiella skador. Det skalvet inträffade i samma område som den nu pågående jordskalvssvärmen.

Här kan du läsa mer om jordskalven i Öxarfjörður.