torsdag 25 april 2019

Striden om Wow Airs flygplan som säkerhet i domstol

En domstol får avgöra striden om det flygplan som Wow Air tvingades hålla kvar på marken som säkerhet för miljardskulderna till flygplatsbolaget Isavia. Efter konkursen skickade Isavia räkningen till uthyraren Air Lease Corporation. Men företaget anser att Isavia inte har rätten på sin sida och kräver att få tillbaka flygplanet utan att betala Wow Airs skuld.

Den 18 mars i år tvingades ett av Wow Airs flygplan stanna på marken på flygplatsen i Keflavík. Tio dagar senare gick flygbolaget i konkurs. Wow Air hade då enligt Morgunblaðið samlat på sig drygt 1,9 miljarder isländska kronor i obetalda flygplatsavgifter.

Att planet hölls kvar på marken var en del i en överenskommelse med flygplatsbolaget Isavia. Wow Air började släpa efter med betalningarna långt tidigare. I september förra året kom bolaget överens med Isavia om en avbetalningsplan. Då hade Wow Air en skuld på 1 miljard som förfallit.

Överenskommelsen gick ut på att Wow Air skulle ha ett plan på marken i Keflavík eller i luften på väg till Keflavík. Det planet skulle fungera som en säkerhet för Isavia. Om Wow Air skulle gå i konkurs skulle flygplatsbolaget kunna använda planet för att täcka skulden.

Wow Air följde avbetalningsplanen - men samtidigt fortsatte bolaget att dra på sig nya avgifter som inte betalades. Det bidrog till att Isavia ställde krav på att ett plan hela tiden skulle finnas på marken i Keflavík.

Konkursen var ett faktum den 28 mars. Först då informerades Air Lease Corporation om Wow Airs skulder till Isavia. Flygplatsbolaget krävde att det bolag som hyrt ut planet till Wow Air skulle betala skulden. I annat fall skulle Air Lease Corporation inte få tillbaka flygplanet.

Isavia och Air Lease Corporation träffades flera gånger för att diskutera situationen. Men överläggningarna ledde inte till något resultat. Nu tar uthyraren striden till domstol. I tisdags inleddes rättsprocessen i Héraðsdómur Reykjaness.

Air Lease Corporation hävdar att Isavias agerande är olagligt. När Wow Air gick i konkurs återgick flygplanet till uthyraren. Eftersom Wow Air inte längre hade planet i besittning blev avtalet ogiltigt. Vidare vänder sig uthyraren mot att Air Lease Corporation inte informerades om Isavias överenskommelse med Wow Air.

Isavia anser sig däremot ha full rätt att hålla planet på marken. Flygplatsbolaget agerade på samma sätt när Iceland Express gick i konkurs. Då var det uthyraren Czech Airlines som tvingades stå för det konkursade bolagets skulder för att få tillbaka det plan som Isavia hållit på marken som säkerhet.

I rätten i tisdags begärde Isavia en frist för att lämna in ett underlag till Héraðsdómur Reykjaness. Det ska lämnas in senast på tisdag i nästa vecka. Själva förhandlingen börjar den 2 maj.

Wow Air hyrde sju flygplan av Air Lease Corporation. Det flyg som nu blivit en stridsfråga började Wow Air använda sommaren 2016. Det avtalet löpte på åtta år. Även här började Wow Air släpa efter med betalningarna. Dagen innan konkursen meddelade Air Lease Corporation att de obetalda skulderna uppgick till 260 miljoner isländska kronor.

Bogi Nils Bogason, vd för Icelandair, är mycket kritisk till att Isavia lät Wow Air samla på sig så stora skulder. Han säger till Vísir att flygplatsbolagets agerande påverkade konkurrenssituationen och att det är underligt att Isavia inte reagerade tidigare på de stora summorna:
"Genom detta skapades vissa förväntningar inom turistnäringen på Island som i någon mån var byggda i sand."
Han befarar att Isavias hantering av Wow Airs konkurs kan påverka förutsättningen för flygbranschen på Island. Bogi Nils Bogason tror att uthyrare kan ställa krav på flygbolag att undvika Keflavík för att inte riskera att flygplan ska stoppas och beläggas med kvarstad.

Samtidigt cirkulerar en mängd rykten kring Isavia. Den 17 april kom beskedet att vd:n Björn Óli Hauksson sagt upp sig. Isavia dementerade uppgifter om att uppsägningen skulle ha något att göra med turerna kring Wow Air. Dementin tystade dock inte ryktena.

Envisa rykten gör gällande att han skulle ha ställts inför valet att säga upp sig eller att få sparken. Skälet ska ha varit överenskommelsen med Wow Air. I praktiken har Isavia - som är ett statligt bolag - hållit det konkursmässiga flygbolaget i luften genom att låta Wow Air samla på sig skulder. Och den notan hamnar hos skattebetalarna om Isavia förlorar striden om det flygplan som hålls kvar på marken.

Här kan du läsa mer om Wow Airs konkurs.