torsdag 25 april 2019

Två av tre ger Sigríður Á. Andersen underbetyg

Två av tre islänningar ger nyligen avhoppade justitieministern Sigríður Á. Andersen underkänt. Och bara en av sju anser att hon gjorde ett bra jobb. Av de statsråd som sitter kvar får fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson sämst betyg. Högst betyg får kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir.  Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Efter att Europadomstolen för mänskliga rättigheter dömt ut justitieminister Sigríður Á. Andersens hantering av utnämningen av domare till Landsréttur tvingades hon till avgå. Då hävdade hon att det rörde sig om ett tillfälligt avhopp. Sex veckor senare står hon fortfarande utanför regeringen.

Sigríður Á. Andersen vill ha tillbaka sitt jobb. Kanske har sannolikheten för en återkomst ökat något eftersom regeringen vill få Europadomstolens beslut prövat. Men det är inte troligt att hon får tillbaka jobbet under våren.

Regeringen har en rad omstridda beslut att driva igenom före sommaruppehållet. En återkomst för Sigríður Á. Andersen skulle äventyra arbetsklimatet i regeringen och leda till debatt i alltinget. Om hon får återvända blir det inte förrän tidigast till sommaren.

Den tillfälliga ersättaren är näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. På längre sikt talar inget för att hon ska fortsätta som justitieminister eller byta bort det ordinarie ansvarsområdet. Bjarni Ármannsson och Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir är de hetaste kandidaterna till posten.

Missnöjet med Sigríður Á. Andersen är stort. Enligt en opinionsmätning utförd av Maskína är hela 65,8 procent missnöjda med hur hon skötte sitt jobb. Bara 13,8 procent var nöjda. Inget annat statsråd är i närheten av så dåliga siffror.

Näst minst betrodd är fiske- och jordbruksminister Kristján Þór Júlíusson som får tummen upp av 18 procent medan 47,7 procent gör tummen ned. Finansminister Bjarni Benediktsson har liknande siffror. Det är 25 procent som tycker att han gör ett bra jobb medan 51,6 procent är missnöjda.

Ytterligare tre statsråd får oftare betyget underkänt än godkänt. Hälsovårdsminister Svandís Svavarsdóttir får tummen ned av 40,3 procent och tummen upp av 19,9 procent. Socialminister Ásmundur Einar Daðason får underkänt av 30,7 procent och godkänt av 22,3 procent. Och kommun- och kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson missköter sitt jobb enligt 30,9 procent av väljarna medan 27,8 procent uppger att han gör bra ifrån sig.

Det i särklass populäraste statsrådet är kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir. Hela 67,6 procent anser att hon gör ett bra jobb. Och bara 9,6 procent är missnöjda med hur hon sköter sitt uppdrag.

Näst populärast är Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir. Det är 43,2 procent som svarar att de är nöjda med henne. Hon får underkänt av 19,9 procent.

Det är alltså ytterligare tre ministrar som hamnar på pluskontot. Miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson får tummen upp av 34 procent och tummen ned av 25,1 procent. Det är 32,7 procent som är nöjda med utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson medan 26,1 procent är missnöjda. Statsminister Katrín Jakobsdóttir får godkänt betyg 38,6 procent medan 34,4 procent ger henne underkänt.

Sigríður Á. Andersen är den enda ministern som nu får ett lägre betyg än i den mätning som gjordes 2018. Lilja Alfreðsdóttir svarar för den största ökningen under samma period.

Här kan du läsa mer om Sigríður Á. Andersens avgång.