onsdag 17 april 2019

Väder och hamnproblem försenar vitvalar till Heimaey

Foto: Cargolux
Vitvalarna Little White och Little Grey anlände inte till Heimaey i går. Ogynnsamma väderförhållanden och en obrukbar hamn gör att transporten av de två djuren till Island kan försenas upp till två månader. Att resan från Kina skjuts upp beror i första hand på att Landeyjahöfn inte är öppen. Experter befarar att vitvalarna inte skulle överleva en segling från Þorlákshöfn.

Efter att vitvalarna Little Grey och Little White tidigare i år gjorde sin sista uppvisning på Chang Feng Ocean Park i Shanghai har de inväntat avresan till ett nytt hem på Heimaey i Vestmannaeyjar. De två vitvalarna har levt hela sina liv i fångenskap. I en havsbassäng vid hamnen på Heimaey skulle de få en något friare tillvaro.

Bägge vitvalarna är tretton år. Vitvalar kan bli omkring 50 år gamla. De har den senaste tiden anpassats till ett liv i Nordatlanten. De har bland annat utfodrats med fet fisk för att bygga på fettförråden - något som anses nödvändigt eftersom havet vid Heimaey är betydligt kallare än vattnet i djurparken i Shanghai.

Bassängen på Heimaey är fyra meter djup och rymmer 1 600 ton vatten. Där kommer Little Grey och Little White att hållas i karantän i minst fyra veckor. Därefter släpps de ut till en större havsbassäng vid Klettsvík.

Biljetter till utställningen kostar 3 500 isländska kronor för vuxna. Den som dessutom vill segla ut till Klettsvík för att få en chans att se vitvalarna på närmare håll får betala ytterligare en avgift.

Sea Life Trusts nya utställning på Heimaey öppnade den 6 april. Tanken var alltså att de två vitvalarna - som blir museets huvudattraktion - skulle anlända bara tio dagar efter invigningen. Men nu står det klart att det kommer att dröja betydligt längre innan de är framme.

De två vitvalarna skulle flygas från Shanghai till Keflavík ombord ett specialutrustat transportplan. Därefter skulle de flyttas över till lastbilar och köras till Landeyjahöfn. Därifrån skulle de segla ombord färjan Herjólfur, en överfart som tar en halvtimme. Den allra sista sträckan skulle Little Grey och Little White åter transporteras med lastbil.

Även lastbilarna har specialutrustats inför transporten. Little Grey och Little White ska transporteras i stora tankar. För att klara av det har lastbilarnas stabilitet förbättrats samtidigt som lufttillförseln in i lastrummet utökats.

Men färden kommer alltså att dröja. Landeyjahöfn har ännu inte öppnats efter vintern. Varje vinter gör sediment i kombination med högre vågor så att inseglingen till hamnen förhindras. Därför seglar Herjólfur i stället till Þorlákshöfn på fastlandet, en resa som tar närmare tre timmar.

Hittills i år har vädret inte varit gynnsamt. Och vädret har också försenat det årliga arbetet med att dika ut hamninloppet.

Eftersom Landeyjahöfn inte är användbar i dagsläget hade vitvalarna i stället fått transporteras med båt från Þorlákshöfn. Veterinärer har ifrågasatt om djuren skulle överleva en så lång resa till havs. Därför väljer Sea Life Trust att invänta öppningen av Landeyjahöfn.

Sea Life Trust uppger i ett pressmeddelande att det är vädret och hamnsituationen som försenar transporten. Det har ryktats att transporten från Kina till Island kan försenas med upp till två månader. Uppgifter cirkulerar också om att Sea Life Trust undersöker möjligheterna att flyga vitvalarna till Heimaey i stället för att använda färjan.

Det är dock tveksamt om flyg hela vägen är ett realistiskt alternativ. Flygplatsen på Heimaey har inte internationell status vilket innebär att transporten åtminstone måste mellanlanda i Keflavík. Och den Boeing 747 som Cargolux ska använda för att flyga vitvalarna de drygt 900 milen är för stor för att kunna landa på Heimaey.

Enbart själva resan beräknas ta omkring tjugo timmar. Dessutom tillkommer tid för uppehållen när vitvalarna lastas om. Trots att förberedelserna började redan för tre år sedan kom uppgifterna om att Landeyjahöfn var oanvändbar som en total överraskning för Merlin Entertainment, det nöjesbolag som äger Chang Feng Ocean Park och driver Sea Life Trust.

Här kan du läsa mer om transporten av de två vitvalarna till Heimaey.