fredag 26 april 2019

Varmaste första sommardagen i Reykjavíks historia

Temperaturen i Reykjavík var i går som mest 14,7 grader. Samtidigt firades sumardagurinn fyrsti, den första sommardagen. Och inte sedan mätningarna började 1871 har det varit lika varmt i den isländska huvudstaden på denna dag. Men på flera andra håll i landet var det betydligt varmare under gårdagen.

Sumardagurinn fyrsti är en isländsk helgdag som infaller den första torsdagen efter den 18 april. Den här gången var det alltså i går. Och då sattes ett nytt värmerekord i den isländska huvudstaden.

I Reykjavík var det under tidig eftermiddag 14,7 grader. Så varmt har det inte varit under den första sommardagen sedan temperaturmätningarna började 1871. Det tidigare rekordet var från 1998. Då var det 13,5 grader varmt.

Ännu varmare var det på norra Island. Gårdagens högsta temperatur uppmättes i Blönduós. Där var det 18,7 grader. I Reykir i Hrútafjörður var det som mest 18,5 grader och på flygplatsen i Sauðárkrókur 18,4 grader.

Även på höglandet var det ovanligt varmt för årstiden. I Hveravellir uppmättes 12,5 grader. Det visar statistik från Veðurstofa Íslands.