lördag 20 april 2019

Vårrullar är snabbmatsfavoriten som faller i glömska

Länge tillhörde vårrullar islänningarnas snabbmatsfavoriter. De har ätits på Island i åtminstone 40 år. Men i dag är det allt fler som ratar vårrullar. Fyra av tio åt inte vårrullar en enda gång under 2018. När Gallup började fråga om just konsumtionen av vårrullar var det bara var fjärde som aldrig åt vårrullar.

Första gången som vårrullar omnämns i isländsk press är 1979. Då är det Hótel Saga i Reykjavík som i en annons i Morgunblaðið berättar att de serverar kinesisk mat tillagad av en kock från Kina. På menyn finns även bland annat fläsk i sötsur sås, kyckling i ostronsås och nudlar med räkor och fläsk.

Under 1980-talet dyker vårrullar upp på matsedeln på fler isländska matställen. Djupfrysta vårrullar säljs också i livsmedelsbutiker.

Året är 1993 när DV låter tre isländska kockar testa fyra sorters djupfrysta vårrullar. Reaktionerna är ljumma. Bäst går det för Tortelle som får tio poäng av femton möjliga. Hverdag får nio poäng medan Oriental Express och Daloon bara får åtta poäng. Daloon var det mest kända märket - men deras vårrullar får bara beröm för utseendet medan smaken beskrivs som direkt dålig.

Vårrullarna är på tillbakagång på Island. När Gallup 2007 frågade om konsumtionen av vårrullar var det bara 27,6 procent som svarade att de inte ätit några under det senaste året. Förra året hade siffran över islänningar som aldrig konsumerar vårrullar ökat till 37,9 procent.