tisdag 28 maj 2019

Arla lanserar skyr även i Sverige

Nu lanserar Arla skyr också i Sverige. Satsningen på den svenska marknaden innebär att Kavli - som under en tid lyckades registrera ordet skyr som varumärke - möter ännu hårdare konkurrens. Sedan tidigare säljer även Ica skyr. Och precis som Arla är priserna betydligt lägre än Kavlis.

I Sverige har skyr aldrig blivit den försäljningssuccé som den isländska mjölkprodukten blivit i de övriga nordiska länderna. Trots att Kavli lanserade skyr samtidigt som intresset för proteinrika mellanmål sköt i höjden har intresset varit förhållandevis svalt. Kavlis prissättning kan ha bidragit till det begränsade genomslaget.

Kavli lyckades få ordet skyr registrerat som ett varumärke. Efter en mångårig kamp genom domstolarna förlorade Kavli registreringen för två år sedan. Trots flera prissänkningar syns Kavlis skyr i allt färre butiker. Hittills har det dock bara varit Ica som konkurrerat.

Nu börjar även Arla sälja skyr i Sverige. Mejeriet säljer sedan tidigare skyr i en rad europeiska länder. Arlas skyr tillverkas i Tyskland. I marknadsföringen görs dock en rad anspelningar på Island. Inte heller Kavlis eller Icas skyr är tillverkade på Island trots att även de använder Island i marknadsföringen.

Lanseringen innebär att konkurrensen för Kavli blir ännu hårdare. Bolaget har redan sänkt sina priser i omgångar. Det kan bli nödvändigt att matcha Arlas och Icas priser om Kavlis skyr över huvud taget ska finnas kvar på den svenska marknaden.

De smaker som Arla säljer i dagsläget är naturell, vanilj, hallon och persika, jordgubb och persika samt körsbär och blåbär.

Här kan du läsa mer om skyrkriget.