söndag 12 maj 2019

Döms för hämndporr - krävde pengar av offret

Först filmade och fotograferade mannen när han och partnern hade sex. Därefter spred han bilderna till flera olika personer. Han publicerade också fotografier på Facebook. För att han inte skulle sprida bilderna ytterligare krävde han offret på pengar. Nu döms mannen till femton månaders fängelse. Han ska också betala 1,5 miljoner isländska kronor i skadestånd.

I maj 2012 sökte en man hämnd mot en tidigare partner. I smyg filmade och fotograferade han när de hade sex. Den tidigare partnern hade gått vidare till en annan relation med en annan man. Han skickade både film och foton till ex-partnerns nya man.

Syftet var enligt mannen att visa ex-partnerns sanna natur och att avslöja hans hemligheter. När han i mejl berättade för ex-partnern att han filmat och fotograferat när de hade sex blev han mycket upprörd.

Men det var inte slut där. Mannen publicerade dessutom en sexbild på ex-partnerns Facebook-sida. Senare krävde han dessutom ex-partnern på pengar för att han inte skulle publicera bilder och filmer på nätet.

Mannen döms nu av Landsréttur för sedlighetsbrott, ärekränkning och olaga hat. Straffet blir femton månaders fängelse. Han ska dessutom betala 1,5 miljoner isländska kronor i skadestånd till ex-partnern.

Straffet är dock lindrigare än i Héraðsdómur Reykjavíkur. Där dömdes mannen till två års fängelse. Även skadeståndet sänks. I Héraðsdómur Reykjavíkur sattes skadeståndet till 2 miljoner.

Trots att straffet mildras tar Landsréttur hänsyn till att mannen tidigare dömts för sexualbrott. Då rörde det sig om övergrepp mot två pojkar.

Här kan du läsa domen i sin helhet.